Zomervakantie verdeling gescheiden ouders

Kinderen van gescheiden ouders komen vaak tijdens de zomervakantie in de bijzondere situatie dat hun vader én hun moeder met ze op vakantie wil. Vanuit het perspectief van de ouder is dat natuurlijk heel begrijpelijk maar kijk bij de zomervakantie verdeling ook naar de behoefte van het kind.

Heerlijk om met je kind even ongestoord te kunnen genieten. Vergeet niet dat het voor kinderen soms helemaal niet prettig is om eerst met moeder 1200 km te moeten rijden en dan twee weken op vakantie te zijn en dan weer 1200 km terug en vervolgens met vader in het vliegtuig te moeten stappen om 8 uur te reizen naar een tropisch eiland met misschien zelfs wel een tijdsverschil.

Als jullie allebei 2 weken op vakantie gaan, dan zitten jullie kinderen nogal veel in het vliegtuig of in de auto. Met een beetje pech zit je kind eerst bij jou in de auto en na aankomst een dag later bij de andere ouder.

Hoeveel tijd hebben zij dan nog om lekker thuis te genieten van de zomervakantie? Voor kinderen is het ook heel belangrijk dat zij tijdens de grote vakantie tijd hebben om op te laden. Een beetje niets te doen. Tijd te besteden aan buiten spelen, met vrienden omgaan of lekker chillen?

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Je krijgt dan maximaal 10 keer per jaar de meest belangrijke informatie over scheiden, kinderen, co-ouderschap van mij.

zomervakantie verdeling gescheiden ouders

Ik heb recht op de helft van de zomervakantie

Voor veel gescheiden ouders is de vakantie de periode waarin ze gezellig tijd met hun kinderen door willen brengen. Quality time, want jullie zien elkaar al zo weinig. Het is ook heel belangrijk dat de kinderen met beide ouders een goede band op kunnen bouwen en heel goed dat jij dat ook wilt. Houd hierin altijd rekening met je kind en zorg dat er toestemming van de andere ouder is bij gezamenlijk gezag.

Als je bijvoorbeeld wat verder bij de andere ouder vandaan woont, dan haal je dus je kind uit de bekende omgeving. De omgeving waar waarschijnlijk vriendjes, school, sporten en buurtkinderen zijn. Dat alles wat veilig is voor je kind.  Kinderen gaan die omgeving vaak missen. Dat heeft niets te maken met hun liefde voor jou

Zomervakantie verdriet

Voor veel kinderen is de zomervakantie een periode waarin het pijnlijk duidelijk wordt dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn. Ze moeten altijd iemand missen en nu er minder school, sport en terugkerende activiteiten zijn is er minder afleiding. Met name voor het slapen gaan kan dit gevoel overweldigend zijn.

Erken je kind in deze emotie, maar ga er niet in mee. Laat ze weten dat het heel normaal is dat zij zich zo voelen en dat je ze begrijpt. Dat het er mag zijn.

Maak samen afspraken over hoe jullie hiermee om willen gaan, maar laat je niet per se verleiden door je kind om telkens ad hoc met dikke tranen de andere ouder te bellen. Vaak wordt het verdriet alleen maar groter en lost het de situatie niet op. Merk je dat jouw kind wel echt geholpen is bij dit contact, dan is er natuurlijk niets op tegen. Vooral doen wat werkt. Maar kijk dan wel of het ook echt werkt (en het de behoefte van het kind is, in plaats van één van de ouders).

Geef aan dat het lastig is en dat er voor-, en nadelen zijn aan deze situatie. Probeer beide te laten benoemen door het kind en geef aan dat ook dit verdriet of gemis uiteindelijk makkelijker wordt. Dit kun je pas doen, wanneer je jouw kind echt voldoende erkenning hebt gegeven voor het verdriet, boosheid en gemis. Let erop dat je de gevoelens van je kind niet bagatelliseert, maar dat je het echt heel serieus neemt. 

Het is heel begrijpelijk dat je graag een leuke tijd met je kinderen wilt hebben en dat toont alleen maar hoeveel je om je kind geeft. Probeer bij alle leuke plannen die je hebt niet alleen te kijken naar wat er voor jou belangrijk is, maar kijk ook naar hoe de zomervakantie verdeling is voor je kind. Wat zijn de plannen van de andere ouder en stem dat op elkaar af. En maak bespreekbaar hoe je eventueel het zomervakantie verdriet kunt opvangen. 

Dit is slechts een klein, maar belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan. Wil jij een ouderschapsplan maken met het belang van je kind voorop? Dan kun je online aan de slag. Je volgt de training, maakt oefeningen en aan het eind vul je alle vragen in. Zo heb je een goed en op maat gemaakt ouderschapsplan, wat wij gratis voor jou controleren. Het wordt bovendien door alle rechtbanken in Nederland geaccepteerd. Meer weten? Klik hier

Is er nog regelmatig discussie en onenigheid tussen jullie?  Zou je graag in onderling overleg beslissingen nemen, maar dan zonder gedoe?

Kost het veel energie zoals het nu gaat en wil je graag de communicatie verbeteren? Volg dan één van de webinars GRATIS.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Als jullie uit elkaar gaan dan vraag je je misschien af wat jouw rechten en plichten zijn. Hoe wordt kinderalimentatie berekend? Danique legt je in het kort uit wat de rechten en plichten zijn rondom het vaststellen van kinderalimentatie.

Lees verder »
Scroll naar boven