Zelf je kinderalimentatie aanpassen

Het kan voorkomen (zoals nu, tijdens de Coronacrisis), dat jullie omgangsregeling tijdelijk wordt aangepast.
Hoe pas je dan zelf de kinderalimentatie aan? 

Dat is een goede, maar ook lastig te beantwoorden vraag. Dat hangt namelijk helemaal van jullie omstandigheden af.

In de praktijk rekenen we met een zogenaamde “zorgkorting”. Meestal wordt gerekend met een percentage van 15, 25 of 35. Het percentage dat wordt gehanteerd, hangt samen met het aantal dagen dat jullie kind(eren) bij de ouder is of zijn, die alimentatie betaalt.

Wanneer dat gemiddeld één dag per week is (bijvoorbeeld bij een weekendregeling van eens per twee weken van zaterdag tot en met zondag), wordt gerekend met een percentage van 15. Bij twee dagen per week (ook inclusief extra dagen tijdens vakanties en vrije dagen), wordt rekening gehouden met een percentage van 25.

Tot slot wordt bij drie tot vier dagen per week (co-ouderschap) gerekend met een percentage van 35.

Wanneer jullie destijds een alimentatieberekening hebben laten maken door een advocaat, mediator (of wanneer de rechtbank een bedrag aan kinderalimentatie heeft vastgesteld): Zoek dan de berekening, het ouderschapsplan of de beschikking van de rechtbank op. In deze stukken zul je het eerder genoemde “zorgkorting” terugvinden. 

Wanneer jullie inkomen niet substantieel is veranderd, kun je de zorgkorting aanpassen. Stel bijvoorbeeld dat de zorgkorting voorheen 25% was, omdat de kinderen onder normale omstandigheden twee dagen per week bij de andere ouder zijn.

Wanneer jullie het er nu over eens zijn dat de kinderen tijdelijk vaker bij jou zijn, dan zouden jullie er in onderling overleg voor kunnen kiezen om de zorgkorting op 15% te zetten omdat de kinderen nu minder bij de andere ouder zijn.  

zelf alimentatie aanpassen

Bijvoorbeeld:

In jullie geval is sprake van een zorgkorting van 25%.


De behoefte is € 400,- per maand.


De zorgkorting bedraagt dan concreet € 100,- per maand.

Dit bedrag wordt afgetrokken van het bedrag dat de ouder aan kinderalimentatie zou moeten betalen. In de berekening vind je dit terug onder het kopje “draagkrachtvergelijking per kind”. Daar zie je voor ieder kind het bedrag dat beide ouders zouden moeten betalen zonder aftrek van de zorgkorting, en na aftrek van de zorgkorting.

Stel, de andere ouder moet normaal gesproken € 300,- per maand aan alimentatie betalen volgens de berekening. Daar is de zorgkorting van € 100,- vanaf getrokken, zodat een bedrag resteert van € 200,- per maand. Dit bedrag wordt dan maandelijks overgemaakt.

Stel, jullie zijn het er nu over eens dat deze zorgkorting van € 100,- per maand niet juist is (omdat de kinderen niet meer zo vaak bij de andere ouder verblijven, en deze dus ook niet meer zoveel kosten maakt). Jullie spreken af dat de kinderen nu maar 1 dag per week bij de andere ouder verblijven en dat een zorgkorting van 15% redelijk is.

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt in deze lastige periode? Je helpt een goede brief op te stellen of in overleg te komen met de andere ouder?

Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 45,-. De korting van € 20,- is geldig tot 28 april. Je kunt direct tijd reserveren in de online agenda.
€ 20 Korting

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt in deze lastige periode? Je helpt een goede brief op te stellen of in overleg te komen met de andere ouder?

Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 45,-. De korting van € 20,- is geldig tot 28 april. Je kunt direct tijd reserveren in de online agenda.
€ 20 Korting

Dat zou dan in dit voorbeeld betekenen dat de zorgkorting 15% van € 400,- bedraagt, dus € 60,- per maand. Dit bedrag trek je af van het bedrag dat de andere ouder zou moeten betalen (het bedrag voor aftrek van de zorgkorting).

Dat zou in dit voorbeeld betekenen, dat de alimentatie niet meer € 200,- per maand bedraagt, maar € 240,- per maand.

Wanneer er ook andere wijzigingen zijn van omstandigheden sinds de laatste alimentatieberekening (wijziging inkomen, samenwonen, kind is ouder dan 12 of 18 geworden) kan het zijn, dat je ook moet kijken of de draagkracht nog wel eerlijk verdeeld is. Dat is best een ingewikkelde klus. Eventueel kunnen wij dat voor je doen. Omdat vanwege het coronavirus veel mensen minder inkomen hebben, doen we dat voor een heel laag tarief. Kijk hier voor de mogelijkheden. Je hebt de berekening binnen 24 uur in jouw mailbox.

Interessant artikel? Deel de info!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest
vragen over coronavirus co-ouderschap
Danique Schoorl

Omgangsregeling tijdens coronavirus

Wel of niet wisselen in deze situatie? Effect van Lockdown. Wat als de ander veel meer moet opvangen? Kan en mag je dat vragen?

Lees verder
alimentatie coronavirus
Financien

Minder alimentatie betalen als je minder inkomsten hebt door Coronavirus

Alimentatie tijdens Coronavirus. Wat doe je als één van beide minder inkomen heeft? Je kunt niet zomaar minder betalen. Wat als de kinderen nu veel meer bij de ander zijn?

Lees verder
co-ouderschap en corona
Danique Schoorl

Co-ouderschap ten tijde van Corona Virus

Heel veel co-ouders merken dat de spanning oploopt tijdens deze coronacrisis. Hoe voorkom je ruzie? Hoe zit het met de omgangsregeling?

Lees verder
GEWELDLOZE COMMUNICATIE
Danique Schoorl

Geweldloze communicatie gescheiden ouders

Soms is het heel lastig om gehoord te worden. Heb je het idee dat elk normaal gesprek een ruzie wordt. Dat alles wat je zegt verkeerd wordt begrepen. Dit kun je eraan doen.

Lees verder
Scroll naar top

WIJ ZIJN ER VOOR JE

Het coronavirus heeft een enorme impact op ons allemaal. Juist nu kunnen de verhoudingen extra onder druk komen te staan.

Wil je uit elkaar en niet te lang wachten? Of zijn jullie al uit elkaar, maar escaleert het nu?

Onze mediation en coaching  gaan door met inachtneming van veiligheidsregels. Zowel online als bij ons in de praktijk.

 

Wij helpen jou, ook nu , om er samen uit te komen. Dat geeft de broodnodige rust in de tent.  Wil je eerst kijken of je zelf aan de slag kunt? Dan hebben wij handige hulpjes voor je.