WIE MAG ER IN DE HUURWONING BLIJVEN WONEN BIJ SCHEIDING?

Wij hebben een huurwoning en gaan scheiden, wie mag in de woning blijven?


Als jullie in een huurwoning wonen en uit elkaar gaan, dan zul je onderling overleg moeten bepalen wie in de woning blijft wonen. Als je getrouwd bent met elkaar, heeft ieder net zo veel recht om in de woning te blijven. Hierbij maakt het niet uit of je onder huwelijkse voorwaarden gehuwd bent, in (beperkte) gemeenschap van goederen of dat jullie een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. 

Voor samenwoners geldt wel dat degene op wiens naam de huurovereenkomst staat, de woning kan blijven bewonen. Als je een samenlevingscontract hebt, is het raadzaam om te lezen of daar iets in staat over bewoning van het huis bij einde relatie.

STAPPENPLAN AANVRAGEN

Gaan jullie uit elkaar en wil je in één overzicht weten, waar je allemaal aan moet denken? Vraag het GRATIS stappenplan aan.

Wie heeft recht op de huurwoning bij scheiden?

Lukt het niet direct om er samen uit te komen? Schakel dan in eerste instantie een mediator in. De mediators van Kids First zullen dan bemiddelen en jullie begeleiden naar een goede oplossing. Lukt dat niet, dan is er een mogelijkheid je geschil aan de rechter voor te leggen. De rechter zal een afweging maken wie de woning het meeste nodig heeft. 

De partner bij wie de kinderen de meeste tijd zullen verblijven, krijgt dan eerder de woning toegewezen. Als jullie geen kinderen hebben, zal de rechter laten meewegen in zijn beoordeling wie bijvoorbeeld de woning zou kunnen betalen. Maar ook of je werk dicht bij de woning is gelegen bijvoorbeeld. Ook kan de rechter besluiten dat de woning aan geen van jullie beiden wordt toegewezen.

Ook is het mogelijk een zogenaamde voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechter. Dat dient een advocaat te doen. Je kunt dan voor een tijdelijke periode vragen of je in de woning mag blijven. De partner moet dan de woning verlaten.

Hoofdhuurder en medehuurder

Voor gehuwden of stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, geldt dat je van rechtswege medehuurder bent. Het maakt daarbij niet uit of je zelf als partij de huurovereenkomst mede hebt ondertekend.

Als de huurwoning aan jou wordt toegewezen en het contract staat ook op jouw naam, dan hoef je de verhuurder in principe niet in te lichten. De inhoud van huurcontracten kan verschillen. Het is daarom wel verstandig de verhuurder te informeren.

Indien beide partijen als huurder staan vermeld, dan is het wel noodzakelijk dat de ex-partner de huur opzegt en dat de zittende partner de verhuurder informeert dat hij of zij voortaan de hoofdhuurder is.

Urgentieverklaring

Mocht het zo zijn dat jij de woning moet verlaten, dan kun je proberen of je met voorrang een andere huurwoning kunt krijgen. Een scheiding kan een reden zijn waardoor je voorrang krijgt. De gemeente of woningbouwvereniging waar je woont, kan dan een zogenaamde urgentieverklaring afgeven. Dat beleid verschilt per gemeente. In alle eerlijkheid moeten we daarbij wel vermelden, dat in heel veel gemeentes een scheiding niet meer een grond is voor een urgentieverklaring. Het advies is daarom, om direct ook het eigen netwerk in te schakelen. 

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven