Wanneer vertellen we de school van de kinderen dat we gaan scheiden?

WANNEER VERTELLEN WE DAT WE GAAN SCHEIDEN?

Een aantal jaar geleden was ik mentor van Bart, een gesloten 14-jarige met wie ik de stilzwijgende afspraak had vooral niet te vaak ingewikkelde gesprekken met hem te voeren. Een knipoog, complimentje of een corrigerende blik was voor hem – en dus ook voor mij-  een prima manier van communicatie.

Op een maandag ergens halverwege het schooljaar zag ik een ineens een hele andere kant van Bart: ongeïnteresseerd, boos en storend was hij aanwezig in de klas. De corrigerende blik, die daarvoor zo goed werkte leek hem alleen maar bozer te maken. Omdat inmiddels de hele klas onrustig was, sprak ik hem rechtstreeks aan waarop hij woedend de klas verliet.

Toen ik later die dag de moeder van Bart belde om haar te informeren over het incident, kreeg ik een huilende vrouw aan de telefoon, die vertelde dat ze zondag aan de kinderen hadden verteld dat ze uit elkaar gingen.

Dit voorval laat zien hoe belangrijk het is als de school op de hoogte is van een (voorgenomen) scheiding van de ouders. Helaas is het nog steeds zo dat sommige ouders zich schamen omdat ze het gevoel hebben gefaald te hebben. Daarnaast is het ook zo dat ouders simpelweg vergeten de school in te lichten, logisch op een moment dat er al zoveel gebeurt in je leven.

Toch is het goed om de school wel tijdig op de hoogte te brengen, zodat een leerkracht/docent begrijpt waarom een leerling anders reageert dan anders. De school is een veilige plek waar niet ineens alles anders is en het is belangrijk dat een kind daar begrip ervaart.

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook als jij een lastige ex hebt kun je hiermee uit de voeten.
GRATIS

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook als jij een lastige ex hebt, kun je hiermee aan de slag.
GRATIS

WANNEER BRENG JE DE SCHOOL OP DE HOOGTE?

Als jullie als ouders een moment hebben afgesproken om de kinderen samen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan, is het goed om de school daarover in te lichten voordat het kind weer naar school gaat. Als jullie het de kinderen in een weekend gaan vertellen is het dus aan te raden de week ervoor de school al te informeren. Wees wel duidelijk dat de kinderen het dus nog niet weten.

Is het onverwachts, verlaat een van de partners bijvoorbeeld het huis na een ruzie, dan kun je het beste de school per e-mail of telefoon op de hoogte brengen voordat de kinderen naar school gaan.

Wil je meer lezen over het protocol scheiden op school, lees dan hier verder.

Facebookgroep co-ouders

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Wil je de belangrijkste 2 hoofdstukken van de Ouderschap Na Scheiding training GRATIS ontvangen? Laat jouw gegevens achter en dan krijg je bericht van ons, zodra dat beschikbaar is. (Wij werken er nu as we speak aan om dat beschikbaar te maken)
[activecampaign form=10]

De koopwoning bij scheiden

Het lijkt soms zo vanzelfsprekend, wat er moet gebeuren met de koopwoning als je gaat scheiden. Maar er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan. Met name als je te maken hebt met hypotheekrente bijvoorbeeld. Marieke legt uit hoe het zit.

Lees verder »
Voor jezelf opkomen bij scheiding

Laat het kaas niet van je brood eten!

Alles weggeven uit schuldgevoel. Nergens op ingaan, omdat je bang bent voor conflict. De ander laten beslissen omdat die er meer verstand van heeft. Een paar voorbeelden, waarin je geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Ik leg je uit waarom dat gevaarlijk is.

Lees verder »
Scroll naar boven