Wanneer heb ik recht op kindgebonden budget?

Wanneer heb ik recht op kindgebonden budget na scheiding?

Als je getrouwd was (of een geregistreerd partnerschap hebt gehad) dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat je recht hebt op kindgebonden budget. Deze voorwaarden zijn:

1. Het verzoek tot scheiden moet zijn ingediend bij de rechtbank (of verzoek ontbinding geregistreerd partnerschap). Dat noemen we ‘datum indienen verzoekschrift’.*
2. Je mag niet meer bij elkaar ingeschreven staan op hetzelfde adres.
3. Je bent kinderbijslagaanvrager van een kind jonger dan 18 jaar

Wanneer je aan de eerste twee voorwaarden voldoet, dan kun je aanspraak maken op toeslagen. Voor bepaalde toeslagen kunnen er aanvullende voorwaarden gelden (denk aan huurtoeslag met de maximale inkomensgrens). Ook mag je over niet teveel vermogen beschikken.

* Sommige ouders krijgen ook als zij getrouwd zijn kindgebonden budget. Voor hen geldt ook dat wanneer zij aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, mogelijk het kindgebonden budget omhoog kan gaan, omdat zij in de nieuwe omstandigheden geen toeslagpartners meer zijn.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Wanneer heb ik recht op kindgebonden budget

Kindgebonden budget na scheiding

Het kindgebonden budget is over het algemeen een flink bedrag. Zelfs wanneer je een aardig inkomen hebt, kan dit honderden euro’s per maand zijn. Je kunt het kindgebonden budget na scheiding aanvragen via de website van De Belastingdienst. Zorg ervoor dat je niet via andere sites de aanvraag doet. Die rekenen vaak onnodige kosten en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor de inhoud van de aanvraag.

Wanneer je merkt dat het even teveel is om aan al deze dingen te denken nadat je uit elkaar bent, dan zijn wij er voor je met praktische hulp. Ook na de scheiding. Het ‘Get on your feet’ programma helpt jou met verzekeringen, toeslagen, budgetbeheer en meer van die regeldingen.

Wij berekenen graag de kinderalimentatie voor jullie. Eerlijk, zodat jullie straks allebei genoeg geld over houden om van te leven.

Natuurlijk kijken we direct hoe je het meeste voordeel kunt behalen voor optimaal gebruik te maken van de belastingregels, zoals toeslagen en kortingen. 

Je kunt kindgebonden budget niet delen

Doorgaans zijn de moeders standaard de aanvrager van de kinderbijslag. Wanneer het kind dan bij haar ingeschreven staat, heeft zij recht op kindgebonden budget. De belastingdienst werkt niet mee aan het splitsen van dit bedrag. Voor 1 kind, kan er maar 1 ouder aanvrager zijn.

Kindgebonden budget in mindering op kinderalimentatie

In het verleden was het zo dat het kindgebonden budget in mindering werd gebracht op de behoefte van het kind. (lees meer over de behoefte van het kind in het blog over kinderalimentatie). Daardoor werd er in veel gevallen geen kinderalimentatie meer vastgesteld. Immers werd in de hele behoefte voorzien door het kindgebonden budget. In 2015 is er een uitspraak van de hoge raad geweest, waardoor dit is aangepast. Het kindgebonden budget wordt opgeteld bij het inkomen van de ouder die het kindgebonden budget ontvangt. Daardoor neemt wel de draagkracht toe en zal die ouder meer kunnen bijdragen aan de kosten van het kind.

Hoeveel kindgebonden budget krijg ik?

Hoeveel kindgebonden budget je ontvangt is dus afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Omdat het kindgebonden budget uit 2 componenten bestaat, namelijk de kindertoeslag (hoe meer kinderen hoe hoger dit bedrag) en de eenouderkop (vaste toeslag), krijg je voor meerdere kinderen relatief minder toeslag..

Eerlijk en goed de zaken samen regelen

een goede
samen
werking

Ook wanneer de communicatie slecht is tussen jullie. Er zijn echt manieren om het beter te maken. Lees snel verder.

Gaan jullie uit elkaar, of zijn jullie uit elkaar en wil je dat de communicatie tussen jullie goed verloopt? Een zo goed mogelijke samenwerking, zodat je de impact op je kind beperkt?

Vind je het belangrijk om de zaken eerlijk en goed te regelen? Respect over en weer en geen gedoe? Uitleg in begrijpelijke taal?

Optimaal gebruik maken van het kindgebonden budget bij
co-ouderschap

Wanneer je meerdere kinderen hebt, kan het onder de streep de moeite waard zijn om ieder 1 kind op zijn/haar adres in te schrijven. Zodoende kunnen jullie allebei recht hebben op kindgebonden budget. Tel je de beide bedragen bij elkaar op, dan is het totale bedrag aan kindgebonden budget hoger. Dat komt doordat jullie allebei die alleenstaande ouder kop ontvangen. Wel zal diegene die anders 2 of meer kinderen op het adres ingeschreven heeft staan, zelf een wat lager bedrag aan kindgebonden budget ontvangen. Dit is alleen van toepassing wanneer je aan de fiscale definitie van co-ouderschap voldoet.

Willen jullie ook een eerlijke berekening, met zoveel mogelijk fiscale voordelen? Wij helpen jullie graag om het goed te regelen. Je kunt een online berekening aanvragen, maar je bent ook welkom bij ons in de praktijk.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Als jullie uit elkaar gaan dan vraag je je misschien af wat jouw rechten en plichten zijn. Hoe wordt kinderalimentatie berekend? Danique legt je in het kort uit wat de rechten en plichten zijn rondom het vaststellen van kinderalimentatie.

Lees verder »
Scroll naar boven