MEEST GESTELDE VRAGEN OVER CO-OUDERSCHAP TIJDENS HET CORONAVIRUS

We krijgen veel vragen van ouders  over co-ouderschap ten tijde van het corona-virus. Je zou kunnen zeggen dat dit de uitgelezen kans is om aan je kind te laten zien en bewijzen dat jullie er samen voor hem/haar bent. 

Wees je ervan bewust dat op dit moment veel mensen onveiligheid ervaren. Dat gevoel breng je ongewild over op je kind. Zij voelen jouw stress, terwijl kinderen juist nu op hun ouders moeten kunnen varen.

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder behandelen wij in verschillende blogs vragen van ouders. Dan doen we ook vanuit een juridisch perspectief. We hopen dat je hiermee verder kunt. Lukt dat niet? No worries, er zijn verschillende mogelijkheden waarop wij jou kunnen helpen hier samen uit te komen.

vragen over coronavirus co-ouderschap

Omgangsregeling tijdens coronavirus

Wel of niet wisselen in deze situatie? Effect van Lockdown. Wat als de ander veel meer moet opvangen? Kan en mag je dat vragen?
Lees verder

Minder alimentatie betalen als je minder inkomsten hebt door Coronavirus

Alimentatie tijdens Coronavirus. Wat doe je als één van beide minder inkomen heeft? Je kunt niet zomaar minder betalen. Wat als de kinderen nu veel ...
Lees verder
co-ouderschap en corona

Co-ouderschap ten tijde van Corona Virus

Heel veel co-ouders merken dat de spanning oploopt tijdens deze coronacrisis. Hoe voorkom je ruzie? Hoe zit het met de omgangsregeling?
Lees verder
Zelf de kinderalimentatie aanpassen

Zelf de kinderalimentatie aanpassen

Zijn de kinderen tijdelijk meer bij jou of bij de andere ouder en wil je zelf de kinderalimentatie aanpassen? Wij leggen je uit hoe je ...
Lees verder
GEWELDLOZE COMMUNICATIE

Geweldloze communicatie gescheiden ouders

Soms is het heel lastig om gehoord te worden. Heb je het idee dat elk normaal gesprek een ruzie wordt. Dat alles wat je zegt ...
Lees verder

COMMUNICATIE MET DE ANDERE OUDER VERBETEREN?

VEILIGHEID VOOR JE KIND

Jouw kind heeft nu veiligheid nodig. De hele wereld staat op zijn kop en alles gaat anders dan anders. Dat betekent dat je zoveel mogelijk duidelijkheid gaat bieden. Houd zelf je hoofd koel, want kinderen voelen precies aan waar jij doorheen gaat. Nu samenwerken met de andere ouder, geeft je kind het gevoel dat het op jullie kan rekenen.

– Leg je kinderen alles uit op een begrijpelijke manier. Er zijn mooie programma’s zoals het klokhuis met speciale uitzendingen die hierbij kunnen helpen.

– Maak een planning of overzicht. Hiervoor kun je pictogrammen gebruiken, of een planbord.  Plan voldoende contact met anderen en pauzes is.

– Pas je aan wanneer nodig. Als het hoofd van je kind vol zit, staar je niet blind op het huiswerk. Ga even bewegen, maak een wandeling (zolang dat nog veilig kan), doe een dansje of beweeg op een andere manier. Wees beschikbaar voor zorgen. Vraag zo nu en dan of je kind zorgen heeft, of last heeft van een vol hoofd. Erken het gevoel en bagatelliseer het niet. Als je kind zich gehoord voelt, dan scheelt dat al heel veel.

– Treed in overleg met de ander ouder hoe je samen je kind kan helpen. Dat betekent respect voor elkaars emoties. Meedenken in oplossingen, in plaats van elkaar met ‘feitenkennis’ te gaan bestrijden.

– Laat de afspraken tijdelijk los waar nodig. Ouder in een cruciaal beroep? Kijk hoe je die ouder kan ondersteunen het werk te doen. Kijk samen of je misschien meer kan opvangen. Hulp wordt ook aangeboden via #coronahulp op social media.

COMMUNICATIE MET DE ANDERE OUDER

Mijns inziens hebben we te maken met een unieke situatie. De druk loopt op en het raakt ons allemaal. Crisis haalt het slechtste en het beste in de mens naar boven. Dat is niet altijd een bewuste keuze. Wanneer één van beide ouders erg laconiek omgaat met de situatie, of de ander juist erg voorzichtig of zelfs in paniek is. Dan helpen feiten en argumenten niet altijd. Je zal misschien het gevoel hebben dat alles wat jij zegt niet aan komt. De kans is groot dat dat ook zo is.

Daarom helpt het niet om elkaar te bestrijden met feiten en argumenten. In de eerste plaats omdat zelf de wetenschappers en mensen met echt verstand van zaken, niet zeker weten hoe om te gaan met deze situatie. Maar ook omdat ons brein nu in de overlevingsmodus gaat. En de reactie daarop werkt bij iedereen anders. In onze coronavirus blogs gaan we in op de manier waarop je met verschillende situaties kunt omgaan. Mocht dat niet voldoende zijn kun je de Ouderschap Na Scheiding training volgen. Deze training heeft al talloze ouders geholpen een manier te vinden om samen te werken.

De ONS training volg je online. Je kunt het op je eigen tempo doen. Je merkt gegarandeerd snel verschil in de relatie met de andere ouder en ik weet zeker dat je manieren gaat vinden om tot oplossingen te komen. De belangrijkste hoofdstukken zijn nu tijdelijk GRATIS. 

 

“Het mooiste cadeau aan je kind is de vrijheid om van beide ouders te houden.”

Er is veel wat jij voor je kind kunt doen in deze periode. Geen ruzie maken bijvoorbeeld. Je kind helpen omgaan met de mindere eigenschappen van anderen (waaronder jouw ex). Een kind is namelijk altijd loyaal aan beide ouders.

Misschien ben jij zelf behoorlijk emotioneel. Of heb je last van een vervelende ex. Dan is het een hele opgave om samen te werken; om ervoor te zorgen dat jullie contact niet ongelooflijk veel energie kost. Om zelf te blijven staan. Gehoord te worden, zonder dat alles onder spanning staat.

Voor alle ouders die zichzelf en hun kind een goede toekomst wensen, met energie voor leuke dingen, hebben wij de 'Ouderschap Na Scheiding' training ontwikkeld. Online te volgen en persoonlijke begeleiding inbegrepen.

Voor onze cliënten, maar ook wanneer je elders in mediation zit, rechtszaken hebt lopen, een advocaat hebt ingeschakeld of het zelf aan het regelen bent is dit dé manier om te werken aan herstel in communicatie. En jezelf meer rust te gunnen.

Jij kunt niet veranderen wat de ander doet, wel leren hoe je er zelf mee om wilt gaan.

BETROUWBAAR & DESKUNDIG

3/5
We hadden het compacte pakket. Dat was voor ons ook goed. Er was niet zoveel te verdelen en over de kinderen waren we het wel eens. Ze heeft nog wel tips gegeven over de kinderen, waar we zelf nooit aan hadden gedacht. Over het brengen en halen bijvoorbeeld. Ik ben trots op hoe we het hebben aangepakt. We zijn nog steeds goede vrienden en onze kinderen zijn ook trots op ons.
Lisa
Gescheiden in 2018
5/5
'Wij wisten precies wat we wilden. Kids First Mediation heeft alles voor ons op papier gezet. Hebben ze ons nog even behoed voor een grap die ons duur had komen te staan. Ik zag af van de overwaarde en dat zou de belasting kunnen zien als schenking. Top dat ze ons daarvoor waarschuwde en ons hebben uitgelegd hoe we dat konden oplossen. Snel en niet te duur. Ik kan het iedereen aanraden.'
Peter en Sandra
Gescheiden in 2019
4.5/5
'Ik liep er al een tijdje mee rond, maar durfde de knoop niet door te hakken. De gedachte dat ik straks met 3 kinderen op een flatje terecht zou komen boezemde mij angst in. Ik wilde mijn vriend ook niet kwetsen. Toen ik eindelijk durfde te zeggen dat ik weg wilde, werd hij heel boos. Hij zou me kapot maken zei die. Ik kon niet tegen hem op en ik dacht dat we er bij mediation niet uit zouden komen. De ruzie was zo erg. Toen ben ik coaching gaan volgen en die online training gaan doen. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat het veel zou uithalen, maar het is eindelijk toch gelukt om een ouderschapsplan te maken. Komt ook omdat de mediator echt streng voor ons was. Ik ben nu aan het sparen voor het jaarprogramma. Dat lijkt me echt geweldig. '
Marie
Gescheiden in 2019
4.5/5
'Ik was bang dat mijn vrouw een soort van therapie had uitgezocht en daar zat ik echt niet op te wachten. Maar mediation blijkt heel pragmatisch te zijn. Over alle juridische dingen te gaan. Viel dus alles mee. We hadden een dingetje over de alimentatie, maar daar zijn we goed uitgekomen. Ze weten echt van alle regeltjes en toeslagen. '
Jan
Gescheiden in 2018

Online aan de slag

Bij Kids First Mediation zijn we geen voorstander van online scheiden, omdat wij zien hoe vaak dat mis gaat. Jaren later kunnen mensen dan nog in de problemen komen met toeslagen, de woning, De Belastingdienst of elkaar.

Dat betekent niet dat we ouderwets zijn. Integendeel. Het is heel helpend gebleken om online informatie te combineren met persoonlijk advies. Onze ‘Ouderschap Na Scheiding’ training wordt gevolgd door ouders die thuis aan de slag willen, via andere advocaten of mediators uit elkaar gaan, of die al jaren uit elkaar zijn.

En de reacties zijn tot nu toe heel positief. Zij ervaren meer rust en het lukt hen om uit conflict te blijven. Ze vertellen ons dat ze binnen 2 weken al meer energie hadden en het gevoel hadden de regie terug te hebben.  Kortom, je kunt bij ons wel online aan de slag, maar alleen op onderdelen waar dat verantwoord is.  Tijdelijk krijg je die ONS training gratis bij het maken van een online ouderschapsplan.

Ennn….. er is altijd persoonlijke begeleiding inbegrepen.

Scroll naar boven