Vakantie tijdens Corona bij gezamenlijk gezag?

Corona Crisis

De aanhoudende corona-crisis levert ook de gescheiden ouder veel kopzorgen op. Want de meeste gescheiden ouders hebben gezamenlijk gezag over hun kinderen. En dat betekent: samen beslissingen nemen over belangrijke dingen die jullie kinderen aangaan. Hier lees je de veelgestelde vragen van (gescheiden) ouders over corona.

BUITENLANDS BEZOEK TIJDENS CORONA
MAATREGELEN

Voor de “Corona-tijd” zorgden buitenlandse bezoeken niet vaak voor gedoe tussen ouders. Maar wat is dat nu anders, in deze tijd van verplichte quarantaine, oranje gebieden, besmettingsrisico en beperkende maatregelen.

Een buitenlands bezoek, of het nu voor vakantie of familiebezoek is, is opeens aan heel veel risico’s onderhevig. Want wat als je ex-partner naar een oranje gebied wil met jullie kinderen. En ze moeten thuis in verplichte quarantaine? Of ze raken zelfs besmet en komen in aanraking met kwetsbare familieleden.

Veel gescheiden ouders stellen vragen over dit onderwerp. Zo werd door een ouder de vraag gesteld, of hij met de kinderen op familiebezoek in het buitenland kon gaan omdat in het ouderschapsplan de afspraak was opgenomen dat de andere ouder altijd akkoord zou gaan met buitenlands familiebezoek. Maar nu, weigerde de andere ouder deze toestemming te geven, omdat de bestemming tot “oranje-gebied” was verklaard.

Wij berekenen graag de kinderalimentatie voor jullie. Eerlijk, zodat jullie straks allebei genoeg geld over houden om van te leven.

Natuurlijk kijken we direct hoe je het meeste voordeel kunt behalen voor optimaal gebruik te maken van de belastingregels, zoals toeslagen en kortingen. 

NIET EENS MET VERTREK

Wat te doen, als jullie als ouders het niet eens kunnen worden over een reis naar het buitenland?

De belangrijkste tip:

Ga met elkaar in gesprek! Stel vragen en doe zo min mogelijk aannames. En luister vervolgens naar het antwoord van de ander. Soms kan je dat verrassen!

Heb oog en oor voor de gedachtegang van de ouder die “weigerachtig” is. Deze is meestal minder bezig met jou en je reis, maar met zijn of haar eigen angsten en zorgen.

Bedenk ook goed voor jezelf, wat voor jou de echte reden is van je geplande bezoek. Is het noodzakelijk om nu op reis te gaan, of kan de trip ook wachten? Ga dus goed voor jezelf na, of jouw eigen wensen en belangen, opwegen tegen de zorgen en angsten van de andere ouder. Lees hier meer over regels voor co-ouders tijdens corona.

Mediation tijdens Corona

MEDIATION GAAT DOOR Niet alles kan worden uitgesteld vanwege het Corona virus. Want wat als je flink in conflict komt met de andere ouder? Dan kun je misschien mediation gebruiken. Juist nu. Wij begrijpen dat. Daarom kun je online terecht. Bijvoorbeeld voor Mediation en coaching. Maar ook ben je welkom bij onze professional in de praktijk.

Mediation tijdens corona

MEDIATION GAAT DOOR Niet alles kan worden uitgesteld vanwege het Corona virus. Want wat als je flink in conflict komt met de andere ouder? Dan kun je misschien mediation gebruiken. Juist nu. Wij begrijpen dat. Daarom kun je online terecht. Bijvoorbeeld voor Mediation en coaching. Maar ook ben je welkom bij onze professional in de praktijk.

OPLOSSING BIJ GEZAMENLIJK GEZAG

Wanneer je er samen niet uitkomt en je wilt het toch graag samen “oplossen”, zonder meteen de gang naar de rechter te maken. Bel dan Kids First Mediation. Vaak lukt het al in 1 of 2 gesprekken om er samen uit te komen (of dat nu reizen of thuisblijven is).

En wat als jullie er toch niet uitkomen?

Weet dan, dat:

  • als jullie gezamenlijk gezag hebben (en dat is in principe altijd het geval als jullie getrouwd zijn geweest) jullie allebei toestemming moeten geven voor de buitenlandse reis.
  • als de andere ouder deze toestemming niet geeft, je via een advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank kunt indienen voor “vervangende toestemming”. De toestemming van de rechter, vervangt dan de toestemming van de andere ouder.

Houd er dan wel rekening mee, dat de rechter jullie belangen – en met name de belangen van de kinderen! – gaat wegen. Het is dus geen gegeven dat je via de rechter wel toestemming krijgt.

Wil je meer weten over de juiste verdeling van de zomervakantie? Lees dan hier verder.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Je ontvangt dan maximaal 10 x per jaar een berichtje met belangrijke updates over co-ouderschap, communicatie, opvoeding, scheiden en regelzaken.

Vakantie tijdens corona bij gezamenlijk gezag

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven