O.2.8 Een ouderschapsplan dat werkt

Een ouderschapsplan is wel degelijk belangrijk. Dat het vaak niet in één keer lukt om tot een goed werkend ouderschapsplan te komen, betekent niet dat je het moet opgeven.

Wanneer het jullie straks lukt om samen tot afspraken te komen, om weer te luisteren naar elkaar én het belang van je kind voorop te stellen. Ga dan vooral alsnog aan de slag om het ouderschapsplan te maken, of te herzien.

Want een visiedocument is niet alleen voor bedrijven heel handig, maar ook voor (gescheiden) gezin. Het geeft houvast en bovendien is het ook belangrijk omdat je daarmee juridisch gezien ook goed bent ingedekt. Tenslotte kun je het ook zien als een belofte aan je kind.

Verplicht
Voor alle ouders van minderjarige kinderen is het bij wet verplicht gesteld, ook wanneer je niet getrouwd bent geweest. De Belastingdienst vraagt er ook steeds vaker naar.

Zekerheid
De andere ouder kan niet zomaar eenzijdig iets veranderen. Zeker wanneer de afspraken door de rechtbank zijn bekrachtigd. Dat geeft meer zekerheid en duidelijkheid.

Overzicht
Alle belangrijke zaken staan duidelijk beschreven in het plan. Dat geeft overzicht voor ouder en kind. Je weet zeker dat je niets vergeet. En je hebt commitment van elkaar.

Nieuwe start
Zie het als een kans om samen met de andere ouder een nieuwe start te maken. Bespreek wat je wilt voor je kind en hoe je van plan bent dat te gaan bieden. Dat voorkomt onenigheid.

Meestal stabiliseert het tussen de ouders. Maak je dus niet direct teveel zorgen als het nu even moeilijk loopt.

Wij helpen jou om het contact met de andere ouder te herstellen (als dat nodig is) en te werken aan vertrouwen, communicatie en samenwerking.  Ook als de andere ouder niet mee wilt werken en jullie vaak in discussie komen, kun je in deze training leren hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Dat betekent soms wel hard werken en vooral jouw eigen aandeel onderzoeken.

Daardoor krijg je meer controle, blijf je uit conflict en kost de situatie jou minder energie. Het gevolg is dat zaken beter geregeld zijn, voor jou én je kind.

Er zijn zoveel online aanbieders. Professionals zoals advocaten en mediators vind je in overvloed. Allemaal beloven ze jou een goede band met de andere ouder. Ze beloven het allemaal het goed te regelen.

En veel van die professionals hebben op veel vlakken, ook goede tips. Maar wees nou eens eerlijk, zelf weet je ook al best veel. De kunst is juist, om het allemaal toe te passen.

Om in deze tijd waarin de emoties oplopen goed in gesprek te blijven met elkaar. Wanneer één van beide immers niet voor rede vatbaar is, wordt het al snel lastig om tot afspraken te komen. Daarom pakken wij het anders aan. Wij gaan niet kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we ons gelijk kunnen halen, of de ander te overtuigen. Of wat er waar is. We gaan kijken hoe we jou kunnen helpen omgaan met wat er is.  En misschien is dat een onredelijke ex, of het omgaan met jouw eigen emoties.

Dat levert je direct meer energie op!

Veel gestelde vragen

Is het écht voor alle ouders verplicht?

Ja, alle minderjarige kinderen verdienen een ouderschapsplan. De wet verplicht ouders daartoe, ook als de ouders niet zijn getrouwd. Zolang jullie het onderling goed geregeld hebben, zal niemand controleren of dit ook zo is.

Alleen wanneer je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt, moet je langs de rechter om de scheiding formeel te maken. De rechtbank zal jullie verzoek tot ontbinden van het huwelijk of geregistreerd partnerschap pas behandelen, wanneer er een ouderschapsplan wordt overeengekomen. Er zijn hierop slechts heel weinig uitzonderingen mogelijk.

Wanneer er problemen ontstaan en instanties of hulpverlening wordt ingeschakeld, zullen ouders gevraagd worden alsnog het ouderschapsplan op te stellen.

De enige uitzondering is, wanneer alleen de moeder het gezag heeft. Dan is een ouderschapsplan niet per se verplicht. Wanneer de vader het kind wel heeft erkend, dan kan er wel een omgangsregeling worden afgesproken.

Mijn (ex) partner wil geen ouderschapsplan opstellen

Dat kan hartstikke frustrerend voor je zijn. Want er zijn twee ouders nodig om tot afspraken te komen.

Een afspraak in je eentje maken voor jullie beiden is natuurlijk niet heel erg zinvol. Lukt het onderling niet, dan kun je een mediator of andere begeleider inschakelen. Belangrijk is hierbij om te kijken naar de bezwaren die er zijn. Waarom zou iemand geen afspraken willen maken? Wat kan jouw (ex)partner motiveren toch mee te werken?

Luk het met een mediator, coach of desnoods kindbehartiger nog steeds niet? Dan kun je via een advocaat de rechter verzoeken in ieder geval de omgangsregeling en kinderalimentatie vast te laten stellen.

Wat als de afspraken niet worden nagekomen?

Als er afspraken niet na worden gekomen, is er een serieus probleem. Niet wanneer er een keertje iets mis gaat natuurlijk. Maar wanneer een ouder structureel de afspraken aan de laars lapt, is er vaak iets meer aan de hand.

In de eerste plaats is het belangrijk dat jullie allebei inbreng hebben, bij de totstandkoming van het plan. Wanneer je zelf echt de regie hebt gehad, hebt meegedacht én het gevoel hebt dat er naar je bezwaren en ideeën is geluisterd, is de kans veel groter dat die afspraken worden nagekomen.

Mocht het zo zijn dat je ex zich niet aan de afspraken houdt, dan is het zaak heel snel (desnoods onder begeleiding) om tafel te gaan. Bespreek dan niet de symptomen, maar de oorzaak. En kijk of je dat kunt bespreken en oplossen.

Lukt dat niet, dan kun je nakoming vorderen bij de rechtbank. Maar ja, dat is heel lastig. Want als de andere ouder de kinderen niet op tijd terug brengt, wil je dan echt de politie bellen om ze op te laten halen? Dat zijn heftige situaties voor een kind.

Voorkomen is beter dan genezen. En mocht het toch zover komen, leer dan vooral hoe je jezelf kunt beschermen tegen dit soort energie-vretende situaties. En hoe je uit de escalatie kunt blijven.

Je kunt namelijk niet veranderen wat de ander doet, maar wel leren hoe je er zelf mee om kunt gaan. Dat is waar we in de komende hoofdstukken ook veel aandacht aan besteden. Want wanneer jullie je beide gehoord voelen, is het makkelijker om tot afspraken te komen die worden nageleefd.

Scroll naar boven