Toestemmingsformulier vakantie

Kan het ook zonder toestemmingsformulier vakantie?

Ja! In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het toestemmingsformulier niet verplicht. Het toestemmingsformulier vakantie, is wel de gemakkelijkste en snelste manier om door de douane te komen.

Wat is er dan wel verplicht bij een buitenlandse vakantie?

In principe is enkel en alleen toestemming van de andere gezaghebbende ouder verplicht. Dus wanneer jullie gescheiden zijn en samen het gezag hebben, dan dienen jullie beide in te stemmen met een buitenlandse vakantie. Een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst.

Alleen is die toestemming lastig te bewijzen. Je kunt bij de douane wel aangeven dat je toestemming hebt en desnoods de douane beambte jouw ex laten bellen. Maar wie zegt dat het jouw ex is aan de andere kant van de lijn? En de vraag is maar of ze in het buitenland zoveel moeite voor je willen doen. Je kunt ook goed toestemming geven.

De toestemming vakantie heb je nodig en dan is het makkelijkst om het toestemmingsformulier vakantie in te vullen. Bij voorkeur het toestemmingsformulier Engelstalig, maar de Nederlandse versie volstaat ook. Vergeet ook niet de bijlagen te verzamelen, want juist die bijlagen kunnen van groot belang zijn. In ieder geval een kopie ID van de ouder die toestemming geeft.

Facebookgroep co-ouders

WAAROM IS TOESTEMMING VERPLICHT?

Hoe zou het voor jou zijn, wanneer de andere ouder jouw kind zonder jouw toestemming meeneemt naar het buitenland? Stel dat er iets gebeurt? In sommige gevallen ligt er kinderontvoering op de loer.
 

Bijvoorbeeld dat een ouder met het kind in het buitenland blijft en (voorlopig) niet meer terug komt. Of zelfs bij familie achter laat. Om dit te voorkomen en ouders en kinderen tegen dat soort ellende te beschermen, moeten beide gezaghebbende ouders toestemming geven.

 

Wat als jouw ex geen toestemming geeft?

Je kunt dan vervangende toestemming vragen aan de rechtbank. Je moet daarvoor een advocaat inschakelen. Dit kan over het algemeen wel snel geregeld worden. De rechter zal kijken of het in het belang van het kind is dat het mee kan op vakantie. Vaak is dit wel het geval en wordt toestemming gegeven. Alleen wanneer en zwaarwegende belangen zijn, zal de rechter geen toestemming geven.

Reizen zonder toestemming wordt gezien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

 

 

een rechtszaak kost tijd

Ook een kort geding, of spoedprocedure kost tijd. Dus wacht niet tot het laatste moment.
Vaak wanneer er geen toestemming wordt gegeven door de andere ouder is er meer aan de hand. Het kan dan raadzaam zijn te kijken naar een meer duurzame oplossing. Waarom wil die ouder geen toestemming geven? Wat zijn de bezwaren? En hoe kun je weer met elkaar in contact komen en samenwerken.
Niet handig. Er worden meer mensen niet dan wel gecontroleerd. En de Koninklijke Marechaussee controleert hier steeds meer op. Wanneer je met het vliegtuig gaat, kun je ook op plaats van bestemming nog gecontroleerd worden. En wanneer je met de auto gaat, is er inderdaad vaak geen controle. Maar…. Wat zou het doen met de relatie tussen ouders, wanneer een van beide het kind meeneemt naar het buitenland? Houd er rekening mee dat wat je doet gewoon echt niet mag. En stel je voor dat jouw ex dat zou doen? Hoe zou jij dat vinden? En wat dan als het naar een land zou zijn met hoge risico’s, of…. Het zet jullie relatie op scherp en daar gaat je kind last van krijgen.
Wanneer je niet getrouwd bent geweest, en geen geregistreerd partnerschap hebt gehad, dan kan het zijn dat vader niet het gezag heeft over het kind. Het kan zijn dat het kind is erkend (biologisch ouder) maar niet het gezag is aangevraagd (juridisch ouder). De moeder mag in dat geval zonder toestemming op vakantie. De vader heeft wel toestemming nodig van de moeder.

SAMENVATTING

 

1 ouder het gezag = Wanneer die ouder met het kind naar het buitenland gaat, is er verder niets nodig. Wanneer een andere volwassene met het kind naar het buitenland gaat, is er toestemming nodig van de gezaghebbende ouder.

2 ouders het gezag = Wanneer een ouder met het kind naar het buitenland gaat, is er toestemming van de andere ouder nodig. Wanneer een andere volwassene met het kind naar het buitenland gaat, is er toestemming nodig van beide gezaghebbende ouders nodig.

Het grootste cadeau dat jij je kind kunt geven is een goede (op zijn minst neutrale) band met de andere ouder. Kinderen ervaren stress, het gevoel te moeten kiezen en hebben zeker weten een minder leuke vakantie wanneer die met strijd gepaard gaat.

Wil jij dit voorkomen voor volgende vakanties en werken aan het herstel in contact met de andere ouder? Je kunt online aan de slag met de ONS training, of een afspraak maken bij een Kids First Mediator bij jou in de buurt. Wilt jouw ex niet meewerken? Leer dan hoe je zelf het beste kunt omgaan met dit soort vervelende situaties, door met onze coach aan de slag te gaan.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven