Partneralimentatie

Tegenwoordig hoor je steeds meer geluiden dat men partneralimentatie uit de tijd zou zijn. In sommige gevallen is er inderdaad geen aanleiding meer om partneralimentatie te betalen. Dan werken beide partners en zijn de inkomens nagenoeg gelijk.

Als er tijdens het samenzijn om welke reden dan ook gezamenlijk besloten is dat een van beide minder moest gaan werken om bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen op zich te nemen, dan heeft dat ook na het huwelijk gevolgen. Er wordt door de ene partner minder pensioen opgebouwd en het verlies in salaris is niet zomaar ingelopen.

Ook kan het zijn dat na het beëindigen van het huwelijk de situatie voort zet, om de zorg grotendeels voor zijn of haar rekening te nemen. Die continuïteit kan (in het begin) ook belangrijk zijn voor de kinderen tijdens de lastige periode van de scheiding.

Afzien van partneralimentatie

Als jullie daar beide achter staan, mag er ook worden afgezien van partneralimentatie. Dat geldt overigens niet voor kinderalimentatie.

Ook kan de partneralimentatie in één keer worden afgekocht, bijvoorbeeld in de vorm van een uitkoop van de woning als deze onder water staat. Laat je hierbij wel goed adviseren, want hier kunnen fiscale gevolgen aan kleven die in overweging genomen moeten worden.

Er is echter wel een kanttekening te plaatsen bij de afkoop van partneralimentatie. Als de alimentatiegerechtigde op enig moment een beroep moet doen op een bijstandsuitkering, kan de gemeente alsnog namens de alimentatiegerechtigde aanspraak maken op het recht op alimentatie. Dat is niet te voorkomen.

kinderalimentatie tijdens coronavirus

Wij berekenen graag de kinderalimentatie voor jullie. Eerlijk, zodat jullie straks allebei genoeg geld over houden om van te leven.

Natuurlijk kijken we direct hoe je het meeste voordeel kunt behalen voor optimaal gebruik te maken van de belastingregels, zoals toeslagen en kortingen. 

Partneralimentatie en belasting

Kinderalimentatie is altijd onbelast. Banken nemen dit niet mee bij het verstrekken van een hypotheek, want de kosten voor de kinderen zou je ook hebben als je nog samen zou zijn. Bij partneralimentatie werkt dat anders.

 De alimentatieplichtige mag dit bedrag aftrekken van de belasting. De alimentatiegerechtigde moet inkomstenbelasting betalen over het ontvangen bedrag. Het wordt gezien als inkomen en dus ook meegerekend in de berekening van toeslagen.

Als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen dan wordt eerst de kinderalimentatie berekend. Dat gaat altijd voor op partneralimentatie. Het idee daarachter is dat kinderen niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en volwassenen wel. Als er vervolgens nog draagkracht over is, kan met dat bedrag de partneralimentatie worden berekend.

*Waar gesproken wordt over huwelijk, kan ook een geregistreerd partnerschap (met kinderen) worden gelezen. Daarvoor gelden dezelfde spelregels.

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
Gratis

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
GRATIS

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven