Mijn partner houdt zich niet aan onze omgangsregeling

Richard belt mij en vraagt of ik hem kan helpen om ervoor te zorgen dat de kinderen volgens de afgesproken zorgverdeling, vaker bij hem gaan komen. Afspraak is afspraak, toch?!

‘Nee. Ik kan er niet voor zorgen dat iemand iets doet.’ 

 

Het gebeurt regelmatig dat ouders verschillen van mening over wat nou goed is voor hun kind. Als je daar de eigen pijn nog eens bij optelt, bijvoorbeeld omdat je verlaten wordt of je heel alleen voelt, schuldgevoel hebt, of nog nooit langer dag een dan zonder je kind bent geweest. Dan kan deze situatie ontstaan:

Vanaf dag 1 is de omgangsregeling die Richard en Sanne hebben vastgelegd in het ouderschapsplan niet nagekomen. De kinderen zijn vaker bij Sanne.
Dat was eerst prima. Maar daar moet nu snel verandering in komen, vertelt hij. Het is hem duidelijk dat Sanne niet streng genoeg is.
Daarom loopt het uit de hand met Bartje. En nu wil Bartje ook nog eens steeds minder vaak naar zijn vader.

De communicatie tussen de ouders gaat niet altijd even soepel en zeker wanneer ze dit soort onderwerpen bespreken, loopt het nog wel eens
uit de hand.

"Controle"

Ik heb de kinderen van Sanne en Richard jaren geleden ontmoet. Slimme, eigenzinnige en lieve kinderen. Ik heb deze ouders begeleid toen ze uit elkaar gingen. Ze hadden het heel moeilijk, maar een ijzersterke wil om het goed te regelen voor hun kinderen. Het is hen gelukt uit de rechtszaal te blijven. Dat was toen het hoogst haalbare. Een goede samenwerking realiseren was toen nog te vroeg.

Als ik Richard vraag of zijn kinderen soms handig gebruik maken van het gebrek aan communicatie antwoord hij met ‘ja. Bij hun moeder komen ze met veel dingen weg. Dat is de reden waarom de kinderen minder vaak bij mij willen zijn. Ik ben strenger,’ vertelt hij. Ze willen ook nog wel eens een situatie in hun voordeel uitleggen. Omdat het contact tussen Richard en Sanne beperkt is tot een minimum moeten ze het over en weer doen met wat de kinderen hen vertellen.

Ik vraag hem of hij het gevoel heeft dat hij de controle verliest. ‘JA!’

Ik vraag hem of hij zorgen heeft over het welzijn van zijn zoon. ‘JA! Basje heeft het moeilijk met de scheiding en begint te puberen.’ Als Richard nu niet ingrijpt is hij bang dat het mis gaat. De omgangsregeling moet worden nagekomen.

Ik vraag hem hoe het zou zijn als hij met Sanne samen zou kunnen praten over het welzijn van Basje. Of het verschil zou maken als ze samen een plan van aanpak hebben. Hun ervaringen kunnen delen.

Dat zou fantastisch zijn, denkt hij hardop. Maar hij heeft niet het idee dat dat nog mogelijk is. Immers moet altijd alles op de manier van Sanne. Zij wil precies bepalen hoe de kinderen opgevoed moeten worden. Ze bemoeit zich dan ook regelmatig met de kinderen als ze bij Richard zijn. Ze wil alle controle houden.

‘Los je dat op door de omgangsregeling te veranderen?’

 

“Kinderen komen tot rust, wanneer ouders hun verantwoordelijkheid nemen.”

 

En nu wil hij dus de controle terug. Want wanneer hij meer te zeggen heeft, dan gaat het vast beter met Basje. Ik vraag hem of het welzijn van Basje de enige reden is dat hij de kinderen vaker bij hem wil hebben. Dat beaamt hij. Daarop vraag ik hem op welke manier een strijd over controle zal bijdragen aan het bevorderen van dat welzijn.

Hmmm….

‘Ok, zegt hij. Ik snap waar je heen wilt. Maar wat moet ik dan doen?’

Richard gaat nu eerst in overleg met Sanne. Kijken of zij ook zorgen heeft om Basje en hoe zij denkt dat ze daar het beste mee om kunnen gaan. De samenwerking verbeteren. Want zolang zij niet samenwerken zal Basje de ruimte blijven opzoeken. Die omgangsregeling kunnen zij altijd nog aanpassen. Want eigenlijk werkt die verder wel.

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook mensen met vervelende exen hebben hier iets aan!
GRATIS

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook mensen met vervelende exen hebben hier iets aan!
GRATIS

samenwerking is de sleutel

Basje doet lastig. Dat hoort enerzijds bij zijn leeftijd. Maar er is eigenlijk geen enkel kind dat voor de lol lastig doet. Lastig gedrag komt altijd ergens vandaan. Wanneer er strijd is tussen ouders, of het hen niet lukt om goed te communiceren kan dat een grote belasting zijn voor het kind. Heel vaak zien we dan ook wanneer het ouders lukt om beter met elkaar in contact te komen, dat het kind minder lastig gaat doen.

Daarom werk ik vaak ook eerst met de ouders, wanneer zij hun kind aanmelden voor kindercoaching. Pas wanneer de samenwerking tussen de ouders zo goed als mogelijk is (in sommige gevallen kan dat ook betekenen dat ouders parallel ouderschap voeren), werk ik met het kind. Het zal je misschien niet verbazen, dat dat in de meeste gevallen niet eens meer nodig is.

Facebookgroep co-ouders

Het grootste cadeau wat jij je kind kunt geven is een goede (op zijn minst neutrale) band met de andere ouder. Kinderen ervaren stress, het gevoel te moeten kiezen en komen daardoor in een loyaliteitsconflict. Het kan zelfs zo erg worden, dat een kind zegt een ouder niet meer te willen zien. Op zoek naar rust aan het hoofd, kan het allerlei oplossingen bedenken die niet altijd op de lange termijn de beste oplossingen blijken te zijn.

Wil jij de samenwerking met de andere ouder verbeteren? Je kunt online aan de slag met de ONS training, of een afspraak maken bij een Kids First Mediator bij jou in de buurt. Wilt jouw ex niet meewerken? Leer dan hoe je zelf het beste kunt omgaan met dit soort vervelende situaties, door met onze coach aan de slag te gaan.

Maar misschien lukt het ook al om een eind te komen, door het lezen van onze blogs.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven