Mijn ex wil ons kind zien op verjaardag

In een goed ouderschapsplan spreek je met elkaar af hoe je verjaardagen viert. Wanneer ouders goed met elkaar omgaan, dan kan een kinderverjaardag misschien nog samen worden gevierd. Je kunt ook denken aan een gezamenlijk cadeau. In sommige gevallen wil het kind liever de verjaardag twee keer vieren. Of één van de ouders ziet het niet meer zitten, om de ex over de vloer te hebben.

Gespecialiseerd mediator en (kinder)coach Danique Schoorl beantwoordt regelmatig vragen tijdens Facebook Live uitzendingen. 

Tijdens deze uitzending ging zij onder meer in op de vraag hoe je de verjaardag van je kind kunt vieren als je gescheiden bent.

Wil jij er de volgende keer bij zijn als er een Live uitzending is, zodat jij jouw eigen vragen kunt stellen? Volg dan de Facebook pagina. 

Ik wil mijn ex niet in huis

Feit is natuurlijk dat jij niet verplicht bent om jouw ex over de vloer te hebben. Als jouw ex graag langs wilt komen op de verjaardag van jullie kind, dan is daar wat voor te zeggen. Vaak staat er in een ouderschapsplan opgenomen dat de ouder bij wie het kind niet verblijft op deze speciale dag, wel in de gelegenheid wordt gesteld het kind persoonlijk te feliciteren. Eerlijk gezegd denk ik dat het belangrijk is, om dit vanuit meerdere perspectieven te bekijken. 

In de eerste plaats vanuit het perspectief van je kind. Hoe is het voor je kind als het niet allebei de ouders om zich heen heeft op de verjaardag. Of beter nog, hoeveel zou het voor je kind betekenen als het de verjaardag met beide ouders kan vieren. Al zou het maar gaan om een korte persoonlijke felicitatie.

Daarnaast kun je je afvragen hoe het voor jouw ex is, om niet (even) jullie kind een verjaardagsknuffel te geven. Mocht je na deze overweging, toch voor jezelf besluiten dat jij jouw ex niet in huis wilt, op de verjaardag van jullie kind. Dan is het raadzaam op zoek te gaan naar oplossingen.

Gaan jullie een ouderschapsplan maken en wil je weten wat voor omgangsregeling past bij de leeftijd van je kind?

Jouw ex wil jullie kind graag zien op de verjaardag

Wanneer jij dat niet onder jouw dak wilt, dan is er misschien de mogelijkheid om andere oplossingen te zoeken. Een goed gesprek hierover kan wonderen doen. Het is belangrijk dat jij daarbij tactvol en met respect voor elkaar jouw grenzen aangeeft (ik wil het niet), maar ook respect toont voor de behoefte van jouw ex en mogelijk ook jullie kind. Je kunt hiervoor Geweldloze communicatie gebruiken, als de spanning weleens oploopt.

Samen kun je op zoek gaan naar wat er wel kan. Daarbij is het belangrijk dat je erachter komt waarom dit zo belangrijk is voor jouw ex (en misschien ook jouw kind). Gaat het om een persoonlijke felicitatie, dan is een wandeling misschien een optie. Gaat het om een fijn moment samen, dan jullie kind misschien in ochtend wakker worden bij de één en na het ontbijt de verjaardag vieren bij de ander. Wellicht is beeldbellen al voldoende. 

Soms gaat het om ‘eerlijkheid’ of is het gewoon een zoveelste reden om met elkaar in discussie te komen. Dan is het belangrijk dat je hier niet in mee gaat. 

Blijf uit discussie

Als jullie regelmatig met elkaar in discussie komen en de relatie met de andere ouder je veel energie kost, dan is het tijd om daar iets aan te doen. Jouw ex gaat niet veranderen. Die gaat zijn gedrag niet spontaan aanpassen. Hoe zeer jij je best doet jouw ex te overtuigen van jouw standpunt, als het tot op heden niet is gelukt, dan is de kans klein dat het in de toekomst beter wordt.

Het is altijd beter om te stoppen met wat niet werkt en op zoek te gaan naar wat er wel werkt. Hoe jij elegant jouw grenzen kunt aangeven. Niet de verantwoordelijkheden van de ander overneemt, gehoord wordt en je afscheid neemt van het gevoel ‘het nooit goed te doen’.

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
Gratis

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
GRATIS

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar top