Mijn ex is verliefd
Mijn ex is verliefd
Wanneer er verliefdheid in het spel is, dan kan het zijn dat mensen tijdelijk wat minder helder kunnen nadenken. Bijna ontoerekeningsvatbaar. Wanneer de ander verliefd wordt, worden de kaarten opnieuw geschud.
Het raakt jou
Ongeacht of je vriendschappelijk uit elkaar bent gegaan of niet, wanneer er verliefdheid speelt dan heeft dat effect op iedereen binnen het gezin. Ook gescheiden gezinnen zijn gezinnen. De kinderen zijn de spil en maken onderdeel uit van een systeem bij allebei de ouders. Jij regelt het bij jou misschien allemaal volgens jouw spelregels. Maar de kinderen gaan heen en weer.
Wil je het kind centraal stellen, dan zal je moeten accepteren dat dit een vast gegeven is. Ook dat je geen invloed meer hebt op wat er allemaal gebeurt bij de andere ouder. Hoe slechter de relatie tussen de ouders, hoe minder invloed je hebt. Hoe meer last je kind heeft van de vervelende samenwerking en gebrekkige communicatie. Hoe goed je dit ook probeert te verbergen. Je kind zal de spanning voelen. Pick your battles is dan een goede strategie.
Kost de relatie met jouw ex je veel energie? Is er al jaren strijd of een koude oorlog?
Ben je wel toe aan wat meer rust en energie? Focus weer op dingen die je belangrijk vindt? Meer ruimte voor jezelf? Blijf er niet mee rondlopen. Jouw ex gaat niet veranderen.
Het is zinloos om door te gaan met dingen die niet werken. In het ‘Kom uit conflict Traject’ ga je met eigenaar en oprichter van Kids First Mediation, Danique Schoorl, aan de slag om een manier te vinden die wél werkt.
Invloed van de nieuwe partner
De nieuwe partner zal (op termijn) ook een rol gaan spelen in het leven van de kinderen. Misschien kun je daarvoor open staan. Maar vaak wel onder voorwaarden.
Een gegeven waar je misschien eerder tegenaan loopt is de invloed van de nieuwe partner op jouw ex. Die gaat misschien ineens heel ander gedrag vertonen. Niet alleen door de verliefdheid, maar ook doordat hij/zij niet alleen meer met jou en de kinderen rekening hoeft te houden. Er is een nieuw iemand die loyaliteit vraagt.
Het is belangrijk dat je met elkaar bespreekt hoe je tegen dit soort veranderingen aankijkt. Niet vanuit de partnerrelatie, die is immers voorbij. Maar vanuit het perspectief van je kind. Je loopt hierbij het risico dat ‘in het belang van het kind’ wordt opgetrommeld om dingen voor elkaar te krijgen die je zelf spannend of vervelend vindt.
In de Ouderschap Na Scheiding training sta ik daarom ook altijd stil bij het verschil tussen de dingen die je bespreekt op partnerniveau, ouderniveau en kindniveau. Als je dan toch iets wilt bespreken op partnerniveau, dan is het raadzaam om daar eerlijk over te zijn en bijvoorbeeld gewoon aan te geven dat je het moeilijk vindt, en vragen of het mogelijk is dat daar rekening mee wordt gehouden.
Vind jij het belangrijk om een manier van communiceren en samenwerken te vinden met de andere ouder? Een manier die niet zoveel energie kost. Waarbij je het gevoel hebt dat je allebei gehoord wordt. Dat levert je direct meer energie op.
Voor je kind is het belangrijk dat ouders geen ruzie maken. Dat is het mooiste cadeau wat jij je kind kunt geven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij helpen jou dat voor elkaar te krijgen. Wij helpen jou een manier van communiceren te vinden, die bij jou past.
Moet jij rekening houden met de nieuwe partner?
Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze vooral geen rekening willen houden met de nieuwe partner. Hoezo moet jij je weekenden omdraaien, omdat die nieuwe dan de kinderen ook (of juist niet) heeft. Hoezo moet jij ineens 5 km verder rijden na een verhuizing? Hoezo moet jullie kind nu opeens rekening houden met de wensen van een nieuwe stiefouder?
Je kunt hiervoor meerdere aanvliegroutes kiezen. Wanneer die nieuwe er nou eenmaal is, dan is dat een feit waarmee je moet dealen. Wil je gehoord worden, dan is het belangrijk dat ook jij rekening houdt met de ander. Het is daarom altijd verstandig niet direct in de ankers te gaan, maar eerst door te vragen. Wat maakt dat ze dit willen, zijn er andere oplossingen? Waar blijft jullie kind in deze?
Het kan ontzettend confronterend zijn dat er een nieuwe partner is, die misschien zelfs nog wel eens iets tegen je kind zegt. Die misschien je kind zelfs knuffelt of troost. Die een mening heeft over opvoeden. Wat het ook is dat jou raakt. In verweer gaan en met argumenten komen, werkt vaak averechts. Zorg voor jezelf door te erkennen wat je zo raakt. Ga bij jezelf te raden waar je zorg of pijn echt zit. Dat biedt vaak ruimte voor een gesprek.
Kies je wel voor de ‘bemoei je niet met mijn kind en ik ga zeker niets veranderen omdat jij een nieuwe hebt’ route, dan kan de relatie tussen jullie behoorlijk onder druk komen te staan. Daar heb jij last van, maar vooral ook jullie kind. Immers komt je kind echt in de knel als het ziet dat jij het moeilijk hebt met de situatie. Althans, je kunt best laten zien dat je het er moeilijk mee hebt, als het lukt om te laten zien hoe je daarmee om kunt gaan. Je kind voelt zich namelijk veilig als de ouders uitstralen dat ‘het goed is’.
Hoe beter jij jouw emoties een plek kunt geven, kunt verwoorden en kunt onderhandelen. Wanneer het je lukt om emotionele toestemming te geven, zal jullie kind zich waarschijnlijk beter kunnen ontwikkelen in beide gezinnen.
Pick your battles
Ouders die verliefd zijn, kunnen onder invloed van die allesomvattende liefde wel eens uit het oog verliezen wat voor effect de keuzes hebben op de omgeving. En die omgeving (lees kinderen en exen) is soms hypergevoelig voor deze veranderingen.
Vaak worden zorgen en goedbedoelde adviezen in de wind geslagen. Het komt niet aan. Daarom is het belangrijk om je echt af te vragen, welke dingen een must zijn om te bespreken. Als je elk wissewasje op een weegschaal legt, is de kans groot dat de samenwerking zo stroef gaat lopen dat je niets meer voor elkaar krijgt.
Wil je hier meer over weten? Binnenkort geeft ik een Webinar over het verbeteren van de communicatie. Lees hier meer…
Communicatie verbeteren?
Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook als jij een lastige ex hebt kun je hiermee uit de voeten.
Communicatie verbeteren?
Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook als jij een lastige ex hebt, kun je hiermee aan de slag.
Kom uit conflict
Kost de relatie met jouw ex je veel energie? Is er al jaren strijd of een koude oorlog?
Ben je wel toe aan wat meer rust en energie? Focus weer op dingen die je belangrijk vindt? Meer ruimte voor jezelf?
Blijf er niet mee rondlopen. Jouw ex gaat niet veranderen. Misschien heb je al tijden geprobeerd om de ander te overtuigen. Kennelijk is dat tot op heden niet gelukt. Het is zinloos om door te gaan met dingen die niet werken. In het ‘Kom uit conflict Traject’ ga je met eigenaar en oprichter van Kids First Mediation, Danique Schoorl, aan de slag om een manier te vinden die wél werkt. Er is geen ‘one size fits all’ oplossing. Daarom onderzoeken we in 3 maanden, samen wat voor jou het beste werkt. Je zal merken dat het je direct meer rust en energie oplevert. Hoe we dat doen? Lees hier meer.
Interessant artikel? Deel de info!
Danique Schoorl
Protocol scheiden op school
Hoe leggen we de gegevens rondom de gezinssituatie vast en hoe gaan we bij echtscheiding om met zaken als informatievoorziening en oudergesprekken. Het is goed om hier een protocol voor te maken.
Belastingaangifte na scheiding
Wel of niet aangifte doen als fiscaal partners als je uit elkaar gaat? In het jaar dat je gaat scheiden, mag je nog als fiscaal partners aangifte doen. Maar let op!
Financieel voordeel na de scheiding
Veel mensen die in een scheiding liggen maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Waar moet ik straks van rondkomen? Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat eruit? De kans is groot, dat er maandelijks naast het inkomen en/of alimentatie, ook een bedrag wordt ontvangen van de Belastingdienst voor de kinderen.