Laat het kaas niet van je brood eten!

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je (onbewust) de regie uit handen geeft. Bijvoorbeeld omdat je van slag bent door de emoties rondom de scheiding. Of omdat je conflicten vermijdt, moeite hebt met grenzen stellen of omdat je het nou eenmaal zo gewend bent. Misschien ben jij juist degene geweest die altijd de regie heeft gehad. Wanneer dat zo is, kun je voordeel behalen uit dit blog.

In mijn rol als mediator heb ik eigenlijk nergens een oordeel over. Welke afspraken mensen maken, is voor mij niet zo belangrijk. Als het voor hen goed is en werkt, dan vind ik het prima. Ik heb in de loop der jaren wel geleerd, dat ruzie een enorme impact heeft op het welzijn van kinderen. Dus wanneer ouders samen een manier vinden, om het ouderschap vorm te geven na de scheiding dan ben ik al snel blij. 

Maar…. wist je dat veel ouders pas jaren na de scheiding in conflict komen? Dat komt vaak, juist omdat men tijdens de scheiding conflicten wilde vermijden.

STAPPENPLAN AANVRAGEN

Gaan jullie uit elkaar en wil je weten wat je allemaal moet regelen?

Vraag nu het stappenplan GRATIS aan!

VOOR JEZELF OPKOMEN TIJDENS SCHEIDING

Stel je voor dat je verliefd wordt op een ander. Je besluit bij jouw partner weg te gaan en je voelt je enorm schuldig. Je wilt jouw ex en de kinderen goed achterlaten. Het is immers jouw schuld. Zo voel je dat. Daarom geef je jouw deel van de overwaarde weg. Het is toch maar fictieve overwaarde, met die gedachte overtuig jij jezelf. Dan kunnen zij in ieder geval blijven wonen.  Jouw ex was zo boos en verdrietig. Jij wilde dat de relatie een beetje goed bleef. 

Jij kan geen nieuwe woning kopen, want te weinig eigen vermogen. Daarom ga je duurder huren. Maar dat wordt niet meegenomen in de kinderalimentatiebedragen. Elke maand houd je niet zoveel over. Maar dat is het je waard, want de verstandhouding met jouw ex is redelijk en je hebt voor jouw gevoel het goed geregeld.

1 jaar later….

De ex woont nu samen met een ander. Jullie oude gezamenlijke huis is verkocht en de ruim € 120.000 is helemaal ten gunste gekomen aan jouw ex. Jouw ex is gestopt met werken en bij de nieuwe partner ingetrokken. Hierdoor moet jij meer kinderalimentatie gaan betalen. Jouw relatie is inmiddels uit en je mist je kinderen, die je maar de helft van de tijd ziet. Jouw ex houdt eigenlijk al het contact af en de communicatie is verre van goed.  Hoe voel jij je nu over de situatie? Vind je het nu nog steeds OK dat je zoveel hebt weggegeven?

De relatie kan dan alsnog onder druk komen te staan. Het kan dan helpend zijn om eens te kijken of je via de geweldloze communicatie alsnog een goed gesprek kunt voeren met elkaar.

 

IEDER DE EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

Een ieder is in de basis primair verantwoordelijk voor zichzelf. Wanneer we onszelf verantwoordelijk voelen voor de ander, dan hebben we daar vaak de beste bedoelingen bij. Bijvoorbeeld omdat we de ander willen helpen. Of omdat we ons eigen schuldgevoel wat willen temperen. Misschien omdat we van controle houden. Het heeft echter ook direct tot gevolg dat de ander minder regie heeft over het eigen leven. Die regie is nodig, om zelf koers te kunnen varen. Een nieuwe start te kunnen maken. Een goed gevoel te hebben. Soms is helpen, niet heel helpend. 

Wanneer de verantwoordelijkheden door elkaar heen lopen, dan komt bij gescheiden ouders vaak de autonomie in het gedrang. De één bemoederd de ander, één van beide komt in een afhankelijke positie. De kans is groot dat dat op de lange termijn frictie gaat geven. Zeker wanneer er nieuwe partners in beeld komen. Het is daarom belangrijk dat je je bewust bent van wat JIJ graag wilt en dat de ander dat ook is. Ik help jullie door op tafel te krijgen, wat jullie zelf belangrijk vinden. Daarmee verkrijg je allebei de kracht om op een prettige en liefdevolle manier, maar wel zelfstandig en onafhankelijk, afspraken te maken die bij jullie passen. Zodat de communicatie ook op de lange termijn prettig blijft verlopen.

Waarom het belangrijk is goed voor jezelf te zorgen (en waarom dat niet egoïstisch is), vertel ik hier.

Wil je de regie terug?

Staat boosheid, verdriet of teleurstelling in de weg en lukt het niet om de regie te pakken? Ik help je graag om op een respectvolle en harmonieuze manier voor jezelf te kiezen.

Regie nemen?

Staat boosheid, verdriet of teleurstelling in de weg en lukt het niet om de regie te pakken? Ik help je graag om op een respectvolle en harmonieuze manier voor jezelf te kiezen.

Gun een ieder vrijheid

Wanneer je uit elkaar gaat dan vindt er een bijzondere scheiding plaats. Als partners hebben jullie niets meer over elkaar te zeggen. Je kunt niet meer bepalen of jouw ex dingen wel of niet mag. Of iets wel of niet verstandig is. Sterker nog, als jouw ex 50 km verderop wil gaan wonen dan mag dat. (Dat heeft natuurlijk wel gevolgen voor het ouderschap, dat lees je hier).

Kortom als mens heb je volledige autonomie en vrijheid. Je hebt daar als ex niets meer over te zeggen. Wel kun je op een liefdevolle manier betrokken zijn als ex-partners, of vriendschappelijk. Vanuit die betrokkenheid zou je wel je mening kunnen geven, indien dat op prijs wordt gesteld. Zo kun je besluiten dat je vanuit die betrokkenheid iets wilt weggeven (bijvoorbeeld de overwaarde). Zie het dan voor wat het is. Een cadeau van de één aan de ander. Niet het afkopen van schuldgevoel, niet het conflict vermijden maar een cadeau, omdat je dat graag wilt geven. In dat geval zal het achteraf ook niet ineens pijnlijk worden.

Vanuit de rol als ouder is dat heel anders. Jullie hebben samen natuurlijk kinderen en blijven daardoor ook met elkaar verbonden. Als ouder heb je verantwoordelijkheden naar je kinderen en naar elkaar als ouders. Bijvoorbeeld door elkaar te ondersteunen in het ouderschap. Door er voor je kinderen te zijn. Daar heb je samen (als dat gaat) wel overleg over te hebben en samen koers in te bepalen. Wanneer jij vanuit die verantwoordelijkheid besluit om iets weg te geven aan de ander, dan is daar op zich niets mis mee. Vraag jezelf dan wel af of wanneer de situatie wijzigt (zie bovenstaand voorbeeld) je hier nog steeds achter staat, of dat je eerst andere mogelijkheden wilt onderzoeken.

Het verschil in rollen tussen (ex)partners en ouders kunnen wel eens lastig zijn, als je uit elkaar gaat. Daarom besteed ik daar in de ouderschap na scheiding – online training ook veel aandacht aan. Wat bespreek je nog wel met elkaar en wat niet? Wat is jullie rol ten opzichte van elkaar? Ook daarin ga ik niet vertellen wat juist is. Maar help ik je om een manier te vinden, die voor jullie werkt.

Je mag alles weggeven

Als mediator en scheidingsspecialist vind ik helemaal niets. Van mij mag je alles weggeven. Of alles ontvangen. Wat voor jullie ‘eerlijk’ is, kan in de ogen van de ander belachelijk zijn. Het gaat niet om die ander. Het gaat om jullie. Wanneer jullie het regelen op een manier die door jullie als rechtvaardig wordt beschouwd, dan ben ik tevreden. Bijvoorbeeld omdat je met elkaar afrekent over het verleden, of omdat je de ander een goede start wilt geven in de toekomst.

Ik help jullie met het oog op de toekomst om toe te werken naar een prettige start voor iedereen. Het is belangrijk dat jullie het gevoel hebben, het eerlijk afgerond te hebben samen. Maar ook dat jullie allebei voldoende inkomen hebben, een woning hebben en goed contact met de kinderen. In al onze mediationtrajecten is dat waar we naartoe werken. Als jullie daar elkaar iets in gunnen, of water bij de wijn willen doen, dan kan dat heel helpend en fijn zijn. Zolang we maar eerlijk blijven over het hoe en waarom.

Ik help jullie daarbij door wel goed inzichtelijk te maken waar een ieder recht op heeft. Zodat je weet wat je weggeeft of ontvangt. Bij Kids First Mediation heb je altijd snel inzicht in de (financiële) situatie, zodat jullie samen kunnen toewerken naar een goede toekomst. Apart als partners, samen als ouders. Wil jij ook op een goede manier uit elkaar? Neem dan contact op T. 085-130 44 44. Je krijgt mij meestal zelf aan de lijn.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Je krijgt dan maximaal 10 keer per jaar de meest belangrijke informatie over scheiden, kinderen, co-ouderschap van mij.

Voor jezelf opkomen bij scheiding

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Financieel voordeel na de scheiding

Veel mensen die in een scheiding liggen maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Waar moet ik straks van rondkomen? Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat eruit? De kans is groot, dat er maandelijks naast het inkomen en/of alimentatie, ook een bedrag wordt ontvangen van de Belastingdienst voor de kinderen.

Lees verder »
Scroll naar boven