Kindgesprek scheiding

Het is een groot misverstand dat kinderen mogen kiezen bij wie zij willen wonen als ze 12 jaar of ouder zijn. Kinderen mogen ook als ze 12 zijn niet kiezen waar ze willen na de scheiding. Ze mogen wel vertellen wat zij graag zouden willen. Daarom krijgen zij een oproep van de rechter voor een kindgesprek.

BETREK JE KIND BIJ DE SCHEIDING

Je wilt voorkomen dat jouw kind lastige keuzes moet maken, die jullie als ouders misschien zelf al lastig vinden. Bijvoorbeeld waar de kinderen gaan wonen. Hoe vaak ze bij papa zijn en hoe vaak bij mama. In principe is het zo dat alle kinderen, op een bij de leeftijd passende wijze, bij de scheiding betrokken moeten worden. Dit gaat natuurlijk alleen over zaken die hen aangaan. 

Voor een kind is het niet nodig om te weten hoe jullie als ouders bijvoorbeeld je pensioen verdelen. Je maakt een onderscheid tussen zaken die jullie als ouders aangaan (omgangsregeling, schoolkeuze, medische zaken bijvoorbeeld) en zaken die jullie als volwassen, zelfstandige individuen met elkaar te regelen hebben. Wat relevant is voor je kind, is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd natuurlijk. Zo voer je dus tijdens je scheiding eigenlijk regelmatig een kindgesprek.

Het is belangrijk voor je kind, dat je luistert naar de wensen van je kind. Dat het mag vertellen wat het ergens van vindt. Dat je aangeeft daar serieus rekening mee te houden. Het is goed om daarbij direct aan te geven, dat het kind niet zelf hoeft te kiezen. Zo voorkom je loyaliteitsproblemen. Indien jouw kind zelf aangeeft niet meer naar de andere ouder te willen, is er vaak meer aan de hand. Daarover in een ander blog meer.

Gaan jullie een ouderschapsplan maken en wil je graag per leeftijdscategorie weten, wat voor omgangsregeling goed is voor je kind?

Vraag hier het GRATIS E-book aan. Je ontvangt een voorbeeld ouderschapsplan cadeau.

Vanaf 12 jaar kindgesprek rechter

Als jullie het verzoek tot scheiding hebben ingediend bij de rechtbank, krijgt je kind een oproep van de rechter. In de meeste regio’s is dat vanaf 12 jaar. Op sommige plekken, krijgen ook jongere kinderen de gelegenheid om de rechter te spreken.

Je kind krijgt dan de mogelijkheid om de rechter te vertellen wat ze van de scheiding vindt.  Dat is het officiële kindgesprek bij scheiding.

Je kind is overigens niet verplicht te komen. Het kan bijvoorbeeld ook een briefje schrijven. Het is een recht om gehoord te worden, geen plicht. 

In het filmpje van Villa Pinedo kun je zien hoe dit gaat. Deze website is sowieso een aanrader voor alle kinderen (en ouders).

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
Gratis

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
GRATIS

In de brochure van De Rechtspraak kun je heel veel informatie vinden over het kindgesprek voor kinderen vanaf 12 jaar. Hoe het precies gaat, waar het plaats zal vinden en wat de rechter precies zal doen. Die brochure kun je hier inzien.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven