
Belastingaangifte na scheiding
Wel of niet aangifte doen als fiscaal partners als je uit elkaar gaat? In het jaar dat je gaat scheiden, mag je nog als fiscaal partners aangifte doen. Maar let op!
Als je overweegt om uit elkaar te gaan, of je bent al uit elkaar dan zal je merken dat dit niet alleen voor jou en je (ex) partner een lastige periode is, maar ook voor de kinderen. Bijna altijd heeft de echtscheiding een enorme impact op het hele gezin. Hoeveel last jullie kinderen hebben of krijgen van de scheiding is van meerdere factoren afhankelijk.
Een van de belangrijkste factoren zijn jullie als ouders. In hoeverre zijn jullie in staat, om samen met elkaar het ouderschap voort te zetten? Die nieuwe vorm van ouderschap als ex partners zal moeten groeien, maar kun je wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door een goed ouderschapsplan op te stellen.
Vaak wordt dat gezien als invuloefening, maar bij Kids First Mediation nemen we dat heel serieus. De afspraken die vast worden gelegd zijn een formaliteit. Het is nog veel belangrijker dat jullie met elkaar praten over situaties die in de toekomst kunnen ontstaan en hoe jullie daarmee om willen gaan. Hierbij kun je denken aan thema’s zoals religie, pubergedrag, overlegmomenten etcetera.
Daarom is er altijd aandacht voor de samenwerking. Waar nodig werken we aan herstel in communicatie en vertrouwen. Dat doen we bij ons in de praktijk, maar kan ook online. Bijvoorbeeld met de webinars (gratis) of online trainingen. Wanneer de emoties oplopen kan het wel eens lastig zijn om afspraken te maken. Conflicten kunnen toenemen. Je staat dan echter wel op een tweesprong. Je kunt het gedrag van de andere ouder niet veranderen, maar je kunt wel leren hoe je daar zelf mee om wilt gaan. Welke route kies jij?
Dit is Jetske. Haar ouders zijn een lange tijd geleden goed gescheiden. Naarmate de tijd verstreek, werd de relatie helaas steeds lastiger. Jetske merkt vandaag de dag nog steeds de effecten van de discussies tussen de ouders.
Een bekend probleem bij kinderen in echtscheiding is loyaliteit. Een kind wil niet hoeven kiezen tussen de ouders. Die wil gewoon van beide ouders mogen houden, zonder dat zij zich daar rot over voelen. Zelfs bij ouders die goed met elkaar door één deur kunnen kan een kind een loyaliteitsconflict hebben.
Denk er bijvoorbeeld aan dat bij het afzwemmen de ene ouder ergens anders op de tribune zit dan de andere ouder. Naar welke ouder moet het kind als eerst toe lopen om gedag te zeggen? Het zijn juist de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Lees onderstaande blogs anders eens met onderwerpen over gezag, zomervakantie verdeling en nog veel meer.
Wel of niet aangifte doen als fiscaal partners als je uit elkaar gaat? In het jaar dat je gaat scheiden, mag je nog als fiscaal partners aangifte doen. Maar let op!
Moet je het aan je kind overlaten om te kiezen waar het wil wonen na de scheiding? Ligt die vaerantwoordelijkheid niet bij jullie zelf? En hoe voorkom je dat je kind zich niet gehoord voelt?
De meeste kinderen willen geen stiefouder. Het samengestelde gezin is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Veel kinderen zitten er niet op te wachten. Zeker niet in het begin.