Kind en scheiding : zo moet het niet!

“Een vrouw komt voorrijden. Ze parkeert haar auto op een parkeerplaats en er stappen drie kleine kinderen uit. De moeder geeft de logeertasjes aan de kinderen en stapt weer in. Ze kan het gezicht van die man niet meer zien, zijn stem niet meer horen. Dat ze al die jaren met die man is geweest, kan ze zich nu niet meer voorstellen. Ze walgt van hem. Ze wacht totdat de voordeur open gaat en rijdt dan weg. Zucht… dat heeft ze ook weer overleefd. “

“Een man brengt de kinderen terug na een gezellig weekend. Hij belt aan en zodra de voordeur open gaat begint de vrouw te praten. Hoe was het weekend? Wat hebben jullie gedaan? Wil je nog even binnenkomen, ik heb de rapporten van de kinderen nog hier. De man kan het niet aan om daar een voet over de drempel te zetten en kijkt de vrouw niet aan. Het idee alleen al dat zijn kinderen nu grotendeels worden opgevoed door hun moeder met een andere man, doet zijn bloed koken.  

Hij roept dat de rapporten allang bij hem hadden moeten zijn, dat hij het belachelijk vindt dat hij partneralimentatie moet betalen terwijl zij allang samen woont. Stampvoetend loopt hij weg. Zucht… dit kost toch zoveel energie.’

Facebookgroep co-ouders

De invloed van een scheiding op kinderen is groot

Bijna alle kinderen hebben 1 tot 3 jaar lang minder goede prestaties op school en komen in een loyaliteitsconflict. Een kind van gescheiden ouders, moet altijd een van de ouders missen. Elke dag opnieuw. Dat heeft impact en niet alleen op de korte termijn. Jij  wilt dat als ouder voorkomen en het goede nieuws is, dat er veel is wat jij kunt doen om de impact op je kind zoveel mogelijk te beperken.  Download dan hier het e-book met tips waardoor jij ook het belang van je kind centraal kunt stellen, helemaal gratis. 

Voor kinderen is het belangrijk dat zij van jullie allebei mogen blijven houden. Wij als ouders zullen dat vaak beamen ‘natuurlijk mag dat’ zeggen we dan. Maar in de praktijk is het anders. Ik spreek veel kinderen van gescheiden ouders en de meeste van hen, hebben toch het gevoel dat zij moeten kiezen. Dat komt vooral omdat kinderen het prima aanvoelen, wanneer wij de schijn ophouden. Wanneer we zeggen dat ze natuurlijk altijd naar papa of mama mogen, maar wanneer ze iets verkeerd doen opmerkingen te horen krijgen zoals ‘jeetje, wat lijk jij op je moeder’ of ‘dat deed je vader ook altijd’. Het zijn de kleine dingen die we doen, of nalaten die een groot verschil kunnen maken voor je kind. Lukt het je lastig om elegant jouw grenzen aan te geven? Dan is dit echt een must read.

Bij Kids First Mediation helpen we ouders die het graag goed willen doen voor hun kind. Voor de scheiding (is mijn relatie nog te redden), tijdens de scheiding (we gaan toch uit elkaar en willen dat in goed overleg doen) en na de scheiding (er spelen conflicten en die wil ik graag oplossen). Lees ook eens een van mijn blogs over kind en scheiding bijvoorbeeld hoe je de kinderen kunt vertellen dat jullie gaan scheiden.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is (max 10 mails per jaar hoor, want SPAM zit niemand op te wachten. Laat hieronder jouw gegevens achter. 

kind-en-scheiding-zo-moet-het-niet

Goed scheiden

Er bestaat echt zoiets als ‘goed scheiden’. Als je kind altijd de andere ouder mag bellen bijvoorbeeld, als jullie kind ziet dat jullie als ouders goed met elkaar door één deur kunnen, als jullie kind ziet dat jullie achter elkaar staan en elkaar niet afvallen. Dat soort dingen maken het verschil. Een ‘warme overdracht’ bij het halen en brengen van de kinderen. Geen ruzie aan de deur. Samen bij het afzwemmen kijken, beide aanwezig zijn bij de geboorte van een kleinkind of huwelijk van jullie kind.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wij helpen jou daar graag bij. In de praktijk of online. 

Kind en scheiding. Voor kinderen is scheiden een grote verandering. Maar alles valt of staat met hoe de ouders er mee omgaan. De kinderen hebben er niet voor gekozen en blijven van jullie allebei houden. Laat ze vertellen, over leuke en minder leuke dingen. Ga niet direct bij de andere ouder verhaal halen. Tel even tot 10…. Soms is dat onwaarschijnlijk moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer jij een lastige ex hebt.

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?' Ook als je een vervelende ex hebt, kun je hiermee uit de voeten!
GRATIS

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook als je een vervelende ex hebt, kun je hiermee uit de voeten!
GRATIS

Ouderschapsplan

Dat is de reden waarom wij bij Kids First Mediation praten over de invulling van het ouderschap, in plaats van het invullen van een ouderschapsplan. 
Het is belangrijk dat jullie samen een manier vinden om met elkaar door te gaan als ex-partners én als ouders.  Dat er op voorhand wordt nagedacht over zaken als nieuwe partners, verhuizingen, schoolkeuze om eventuele problemen en discussies op termijn te voorkomen.

Problemen voorkomen doe je door aan de ene kant te werken aan herstel in communicatie en vertrouwen (als dat nodig is) en anderzijds te zorgen dat de afspraken die gemaakt worden ook echt goed worden vastgelegd, zodat ze moeten worden nagekomen. Maar we werken vooral met wat er wél is. Soms is werken aan communicatie en vertrouwen een utopie, omdat de relatie echt heel slecht is. Ook dan kun je dingen doen. Bijvoorbeeld kiezen voor parallel ouderschap. Hoe dan ook, wij helpen alle ouders en kinderen een manier te vinden om zo goed mogelijk met scheiding om te gaan. Hoe die ook verloopt.

Wil jij een goed ouderschapsplan maken, met het belang van je kind voorop? Download dan hier het e-book helemaal gratis.  

 

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven