
Grenzen aangeven bij jouw ex
Soms is het lastig om jouw grenzen aan te geven bij jouw ex. Je wilt immers conflicten voorkomen. Dit kun je doen om toch voor jezelf op te komen.
Wanneer we kinderen krijgen verandert er veel in ons leven. Vaak komt het beeld van hoe we het gezinsleven voor ons hadden gezien, niet helemaal uit.
We raken van elkaar verwijderd. We runnen het gezin als een (liefdevol) bedrijf en merken dat er steeds minder verbinding is met elkaar. We doen wat we kunnen, kennen en weten. De relatie heeft eigenlijk ‘werk’ nodig. Niet altijd zien allebei de partners dit op tijd in, of we hebben de energie niet om hiermee aan de slag te gaan.
Er ontstaan ruzies, één van beide vlucht in werk, een ander of hobby’s of de communicatie valt gewoonweg stil. Er kunnen vervelende patronen ontstaan waardoor (één van beide) partners zich eenzaam gaan voelen. Ruzies of een koude oorlog. Het gevolg is het gevoel van er alleen voor staan. Soms is dat in de praktische zin, maar ook gevoelsmatig.
Wanneer je dan van alles hebt gedaan, maar je hebt niet het gevoel dat er verbetering is dan is het niet gek als je op een gegeven moment de handdoek in de ring wilt gooien. Niet dat dat is wat je wilt, maar je weet gewoon niet meer hoe anders.
De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter.
Je had voor jezelf meer gehoopt, maar waarschijnlijk ook voor je kinderen. We weten allemaal dat scheiden impact heeft op de kinderen. Anderzijds heeft opgroeien in een gezin waarin veel ruzie is, ook gevolgen. En vergeet niet dat een koude oorlog ook een oorlog is.
We kunnen onze kinderen van alles vertellen. Uiteindelijk leren ze het meest van wat wij ze voordoen. Zien ze dat wij moeite hebben met verbinding maken en houden, zien ze ons ruzie maken? Zie ze gebrek aan liefde, onmacht, vluchten in werk of middelengebruik? Dan kunnen we ze van alles vertellen, maar dat heeft veel minder impact dan hetgeen we voorleven. Het is daarom belangrijk dat wij zelf doen, zelf leren, zelf leven wat wij onze kinderen gunnen. De vraag ‘is mijn relatie nog te redden’ houd ons dan vaak bezig.
Wil je onderzoeken of jullie relatie nog kans van slagen heeft? Niet zomaar opgeven, maar er echt alles aan doen? Antwoord op de vraag ‘is onze relatie nog te redden?’
Dan is het scheiden of blijven traject misschien iets voor jullie. In 3 gesprekken over een periode van 6 weken gaan we actief aan de slag. (Kan ook in 1 dag).
Voor jezelf heb je al besloten dat je het op deze manier niet meer wilt. Je verdient meer. Misschien jouw kinderen of partner ook. Maar is scheiden dan de beste optie? En hoe weet je nou zeker dat er echt geen muziek meer in zit? De kans is groot dat jullie in een negatief patroon terecht zijn gekomen. Er zijn grofweg 3 veel voorkomende patronen. Hoe is dat bij jullie?
Wanneer je zoveel pijn hebt, zo vaak gekwetst bent, zo alleen bent of zo niet gezien wordt. Het gevoel te hebben er niet toe te doen, niet belangrijk te zijn voor de ander, dan gaan lichaam en geest zichzelf vaak beschermen. Wanneer iets te pijnlijk is, dan voelen we liever niets. Wanneer de ander de bron is van onze teleurstelling of verdriet en het niet lukt om dat te veranderen, dan stompt ons gevoel af. Daar hoeven we weinig voor te doen. Het gaat vanzelf.
We gaan weer een gesprek aan, zetten ons beste beentje voor. Proberen dit en proberen dat. Niets werkt. De moed zakt ons in de schoenen.
Doordat we niets meer voelen, een beetje een dof gevoel krijgen neemt de ratio het over. Dan wordt de liefde gewogen ‘is dit het nog wel waard’ en aangezien de liefde niet meer voelbaar is, komen we op den duur tot de conclusie dat er niets anders op zit dan scheiden. We geloven niet meer dat het gevoel terug kan komen. Er is teveel kapot.
Dat negatieve patroon waarin jullie terecht zijn gekomen is de vijand van de liefde. Mochten jullie in zo een patroon zitten, dan kan het raadzaam zijn om dat eerst de baas te worden. Immers pas wanneer jullie uit dat patroon kunnen stappen, kan vertrouwen herstellen. Wanneer de pijn minder wordt, de relatie veiliger, dan pas kun je voor jezelf onderzoeken of er nog liefde is.
Wanneer jullie de moed hebben om dit patroon te onderzoeken en te kijken of er nog ruimte is om elkaar weer te vinden, dan is het zeker de moeite waard om nog niet op te geven. Ik kan uit ervaring vertellen (mijn eigen ervaring met mijn partner) dat gevoel wat weg is, helemaal terug kan komen. Met vlinders en al. Maar dat is niet voor elk stel weggelegd. Soms is er teveel stuk, of is de match (niet langer) goed.
Wanneer één van jullie (of allebei) overwegen om uit elkaar te gaan, maar nog niet 100% zeker weet of het de juiste beslissing is. Of één van beide kan zich niet neerleggen bij de beslissing van de ander, dan is het scheiden of blijven traject mogelijk iets voor jullie. Je kunt eerst het webinar volgen (gratis) of hier meer lezen>>
Soms is het lastig om jouw grenzen aan te geven bij jouw ex. Je wilt immers conflicten voorkomen. Dit kun je doen om toch voor jezelf op te komen.
Hoe kom ik rond na de scheiding? Wil jij snel overzicht? Wij helpen jullie om snel inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden.
Als jullie uit elkaar gaan dan vraag je je misschien af wat jouw rechten en plichten zijn. Hoe wordt kinderalimentatie berekend? Danique legt je in het kort uit wat de rechten en plichten zijn rondom het vaststellen van kinderalimentatie.
In verband met corona zijn alle online trainingen de komende periode met fikse korting aan te kopen. Bekijk hier het overzicht van diensten aanbiedingen.