Is mijn relatie nog te redden?

Wanneer we kinderen krijgen verandert er veel in ons leven. Vaak komt het beeld van hoe we het gezinsleven voor ons hadden gezien, niet helemaal uit.

We raken van elkaar verwijderd. We runnen het gezin als een (liefdevol) bedrijf en merken dat er steeds minder verbinding is met elkaar. We doen wat we kunnen, kennen en weten. De relatie heeft eigenlijk ‘werk’ nodig. Niet altijd zien allebei de partners dit op tijd in, of we hebben de energie niet om hiermee aan de slag te gaan.

Er ontstaan ruzies, één van beide vlucht in werk, een ander of hobby’s of de communicatie valt gewoonweg stil. Er kunnen vervelende patronen ontstaan waardoor (één van beide) partners zich eenzaam gaan voelen. Ruzies of een koude oorlog. Het gevolg is het gevoel van er alleen voor staan. Soms is dat in de praktische zin, maar ook gevoelsmatig.

Wanneer je dan van alles hebt gedaan, maar je hebt niet het gevoel dat er verbetering is dan is het niet gek als je op een gegeven moment de handdoek in de ring wilt gooien. Niet dat dat is wat je wilt, maar je weet gewoon niet meer hoe anders.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

is mijn relatie nog te redden?

EN DE KINDEREN DAN?

Je had voor jezelf meer gehoopt, maar waarschijnlijk ook voor je kinderen. We weten allemaal dat scheiden impact heeft op de kinderen. Anderzijds heeft opgroeien in een gezin waarin veel ruzie is, ook gevolgen. En vergeet niet dat een koude oorlog ook een oorlog is.

We kunnen onze kinderen van alles vertellen. Uiteindelijk leren ze het meest van wat wij ze voordoen.  Zien ze dat wij moeite hebben met verbinding maken en houden, zien ze ons ruzie maken? Zie ze gebrek aan liefde, onmacht, vluchten in werk of middelengebruik? Dan kunnen we ze van alles vertellen, maar dat heeft veel minder impact dan hetgeen we voorleven. Het is daarom belangrijk dat wij zelf doen, zelf leren, zelf leven wat wij onze kinderen gunnen. De vraag ‘is mijn relatie nog te redden’ houd ons dan vaak bezig.

 

Wil je onderzoeken of jullie relatie nog kans van slagen heeft? Niet zomaar opgeven, maar er echt alles aan doen? Antwoord op de vraag ‘is onze relatie nog te redden?’ 

Dan is het scheiden of blijven traject misschien iets voor jullie. In 3 gesprekken over een periode van 6 weken gaan we actief aan de slag. (Kan ook in 1 dag). 

NiET MEER WILLEN OF KUNNEN

Voor jezelf heb je al besloten dat je het op deze manier niet meer wilt. Je verdient meer. Misschien jouw kinderen of partner ook. Maar is scheiden dan de beste optie? En hoe weet je nou zeker dat er echt geen muziek meer in zit? De kans is groot dat jullie in een negatief patroon terecht zijn gekomen. Er zijn grofweg 3 veel voorkomende patronen. Hoe is dat bij jullie?

  • RUZIE: Jullie maken over en weer veel verwijten. Jij (en of je partner) komen te kort. Jullie hebben het zwaar. Er is meer steun nodig van elkaar. Verbinding. Veiligheid en liefde. Inmiddels voel jij je (de ander misschien ook) zo alleen en zet je je al snel schrap. Bang voor nog meer verwijten van de ander en jouw boosheid over datgene wat de ander doet. Of juist niet doet. Kenmerkend is dat jullie elkaar actief opzoeken.
  • OPZOEKEN EN VLUCHTEN: Wanneer de één aandacht vraagt (positief of negatief) verstijft de ander. Die vlucht of verstopt zich. Dat kan letterlijk, maar kan ook op verbindingsniveau. Bijvoorbeeld wanneer ik contact zoekt met mijn partner, maar die op dat moment niet beschikbaar is. Door er met de gedachten niet bij te zijn. Niet te reageren. Niet écht te luisteren of gewoon weg te zijn. Dat doet mij pijn. Wanneer mijn partner dan later bij mij aan komt kloppen, sta ik daar minder voor open. Mijn partner voelt zich daardoor weer afgewezen en zo gaan we in een spiraal naar beneden. Het patroon kenmerkt zich door iemand die contact zoekt, niet gehoord wordt, pijn voelt, reageert op die pijn. Die reactie veroorzaakt weer een reactie bij de ander.
  • UITGECHECKT: Beide partners zijn eigenlijk niet meer in de relatie. Er is nauwelijks ruzie, hoogstens een koude oorlog. Beide partners voelen zich niet veilig, niet gehoord, niet geliefd en niet gezien. Doen niet meer de moeite om verbinding te maken, maar zijn vooral gericht op zo min mogelijk gekwetst worden. Zelfbescherming. De spanning kan wel voelbaar zijn.
Wanneer je één van deze patronen herkend, dan is de kans groot dat je daar moedeloos van wordt. Het heeft nog meer gevolgen:

Het gevoel is weg

Wanneer je zoveel pijn hebt, zo vaak gekwetst bent, zo alleen bent of zo niet gezien wordt. Het gevoel te hebben er niet toe te doen, niet belangrijk te zijn voor de ander, dan gaan lichaam en geest zichzelf vaak beschermen. Wanneer iets te pijnlijk is, dan voelen we liever niets. Wanneer de ander de bron is van onze teleurstelling of verdriet en het niet lukt om dat te veranderen, dan stompt ons gevoel af. Daar hoeven we weinig voor te doen. Het gaat vanzelf.

We gaan weer een gesprek aan, zetten ons beste beentje voor. Proberen dit en proberen dat. Niets werkt. De moed zakt ons in de schoenen.

Doordat we niets meer voelen, een beetje een dof gevoel krijgen neemt de ratio het over. Dan wordt de liefde gewogen ‘is dit het nog wel waard’ en aangezien de liefde niet meer voelbaar is, komen we op den duur tot de conclusie dat er niets anders op zit dan scheiden. We geloven niet meer dat het gevoel terug kan komen. Er is teveel kapot.

Wat kan ik doen om de relatie te redden?

Dat negatieve patroon waarin jullie terecht zijn gekomen is de vijand van de liefde. Mochten jullie in zo een patroon zitten, dan kan het raadzaam zijn om dat eerst de baas te worden. Immers pas wanneer jullie uit dat patroon kunnen stappen, kan vertrouwen herstellen. Wanneer de pijn minder wordt, de relatie veiliger, dan pas kun je voor jezelf onderzoeken of er nog liefde is.

Wanneer jullie de moed hebben om dit patroon te onderzoeken en te kijken of er nog ruimte is om elkaar weer te vinden, dan is het zeker de moeite waard om nog niet op te geven. Ik kan uit ervaring vertellen (mijn eigen ervaring met mijn partner) dat gevoel wat weg is, helemaal terug kan komen. Met vlinders en al. Maar dat is niet voor elk stel weggelegd. Soms is er teveel stuk, of is de match (niet langer) goed.

Scheiden of blijven

Wanneer één van jullie (of allebei) overwegen om uit elkaar te gaan, maar nog niet 100% zeker weet of het de juiste beslissing is. Of één van beide kan zich niet neerleggen bij de beslissing van de ander, dan is het scheiden of blijven traject mogelijk iets voor jullie. Je kunt eerst het webinar volgen (gratis) of hier meer lezen>>

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven