Is een ouderschapsplan voor pubers verplicht?

Ouders moeten wanneer zij uit elkaar gaan, voor alle minderjarige kinderen een ouderschapsplan opstellen. Ook voor pubers. Je kunt je voorstellen dat een ouderschapsplan voor een puber, anders in elkaar zit dan een plan voor een kind van 4. Misschien ben je in de overtuiging, dat jouw kind het liever allemaal zelf bepaalt en een ouderschapsplan niet nodig is.

ouderschapsplan voor
pubers is verplicht

Er wordt veel geschreven over kinderen en echtscheiding en over wat er in een ouderschapsplan moet staan. Pubers zijn echt wel een hoofdstuk apart als het gaat over emoties die een scheiding los kan maken, maar zeker ook hoe je als ouder(s) met je kind omgaat in deze verwarrende tijd.

Een puber weet heel goed hoe relaties werken en begrijpt ook dat deze voorbij kunnen gaan. Als het je eigen ouders betreft is het meestal toch wel een hele klap. Ze zitten midden in een fase van het losmaken van hun ouders en dat proces wordt verstoord door de scheiding. In een tijd van gierende hormonen, zich snel ontwikkelende hersenen en het ontdekken van vriendschappen en relaties, was thuis juist een veilige basis.

Gaan jullie een ouderschapsplan maken en wil je graag per leeftijdscategorie weten, wat voor omgangsregeling goed is voor je kind?

Vraag hier het GRATIS E-book aan. Hierin staat ook waar je op kunt letten bij pubers.

NIET ALLES KAN IN EEN
OUDERSCHAPSPLAN WORDEN OPGELOST

Het is lastig in te schatten hoe je puber zal reageren op een scheiding, waar de één veel afleiding buitenshuis zal zoeken zal de ander juist thuisblijven als een soort vervanging van de afwezige ouder. Dit zijn dingen die je niet in een ouderschapsplan kunt vatten. Daarom is het zo belangrijk dat jij en de andere ouder een goede manier vinden om samen te werken. Want je zal met elkaar moeten blijven overleggen, bijvoorbeeld over hoe je ze het slechte nieuws gaat vertellen.

Een groot verschil met jongere kinderen is dat zij de oorzaak van een scheiding meestal niet bij zichzelf zoeken. Ze stellen juist de ouders of één van de ouders verantwoordelijk voor de scheiding. Dit kan zorgen voor boosheid naar de ouders toe. Jongeren kiezen ook eerder partij voor één van de ouders, omdat ze de andere ouder de schuld geven maar ook uit medelijden en verantwoordelijkheidsgevoel.

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
Gratis

Communicatie verbeteren?

Is het soms even lastig tussen jullie en wil je graag een werkbare relatie met de andere ouder? Of ben je op zoek naar betrouwbare informatie?
GRATIS

PUBERS KUNNEN GEBRUIK
MAKEN VAN DE SITUATIE

Daarnaast is een beetje puber ook best opportunistisch, de ouders tegen elkaar uitspelen om er zelf beter van te worden is heel normaal bij een puber.

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk is een meisje van 16 dat heel graag in ieder geval de weekenden bij haar vader wilde zijn. Na wat doorvragen bleek haar vader veel soepeler te zijn in eindtijden met het uitgaan.

Als je je als ouder al schuldig voelt over de scheiding of je door alle toestanden minder beschikbaar bent voor je kinderen, zullen pubers hier graag gebruik van maken. Als de communicatie tussen de ouders dan ook nog eens moeizaam verloopt kan dit tot problemen leiden. Daarom is het zo belangrijk dat de communicatie tussen jullie ouders, zo goed mogelijk verloopt. Kids First Mediation helpt je hierbij. Bijvoorbeeld via de online Ouderschap na Scheiding training, Kom uit conflict traject of mediation.

Loop je tegen problemen aan? Wij helpen jou graag. Bel gerust eens voor een gratis kennismaking 085-130 44 44.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van dit soort blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Je krijgt dan maximaal 10 keer per jaar de meest belangrijke informatie over scheiden, kinderen, co-ouderschap van mij.

Is een ouderschapsplan voor pubers verplicht?

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven