Indexatie alimentatie 2021

Indexatie alimentatie 2021. Het percentage waarmee de alimentatie moet worden verhoogd, wordt elk jaar door de minister vastgesteld.  De reden waarom alimentatie wordt geïndexeerd is dat doorgaans het leven elk jaar opnieuw duurder wordt. Huren stijgen en de prijzen van levensmiddelen, verzekeringen en benzine bijvoorbeeld ook.

In heel veel beroepen worden de salarissen ook jaarlijks geïndexeerd, om dezelfde reden. Als je wilt weten of indexatie bij jullie van toepassing is, dan kun je even in het ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant kijken. Wanneer er niets staat vermeld, is indexatie in principe gewoon van toepassing. Meestal staat dat ook netjes in de overeenkomst. Er zijn ook uitzonderingen…

Wanneer je de alimentatie niet indexeert

Er kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt over het indexeren van de alimentatie. Bijvoorbeeld dat het percentage gelijk is aan de salarisverhoging van de alimentatieplichtige (indexatie loon), of dat er op afwijkende momenten wordt geïndexeerd. Bij partneralimentatie wordt ook nog wel eens afgesproken dat er helemaal geen indexatie zal plaats vinden. 

Let op! Er geldt alleen een andere afspraak, wanneer je dit ook hebt vastgelegd. Is er niets vastgelegd, dan is de wettelijke indexatie van toepassing. 

met terugwerkende kracht indexatie alimentatie

Wanneer jullie de afgelopen jaren vergeten zijn de alimentatie te indexeren, kan daar met terugwerkende kracht alsnog om gevraagd worden. Het is tot 5 jaar terug te vorderen. Dat betekent dat wanneer de andere ouder alsnog om de indexatie vraagt je zal moeten kijken hoe lang dit vergeten is. Dat bedrag zal dan alsnog voldaan moeten worden.

Met terugwerkende kracht de indexatie van de alimentatie vorderen, kan best een vervelende verrassing zijn. De bedragen lopen flink op. Laat het daarom niet zover komen en regel het onderling goed.

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt over de alimentatie, jullie samenwerking of andere zaken die over scheiden, kinderen en ouderschap gaan?

Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 55,-. Goed, deskundig advies en toch lekker makkelijk en vrijblijvend via Teams.
€ 20 Korting

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt over de alimentatie, jullie samenwerking of andere zaken die over scheiden, kinderen en ouderschap gaan?

Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 55,-. Goed, deskundig advies en toch lekker makkelijk en vrijblijvend via Teams.

HOE JE DE INDEXATIE BEREKENT

Je kunt het bedrag nemen van de alimentatie en dat vermenigvuldig je met het percentage waarmee je moet indexeren. Betaal je € 100,-  en komt er zoals dit jaar 3% bij, dan wordt het (100 x 1,03=) € 103,-. Het jaar daarop vermenigvuldig je het nieuwe bedrag (€ 103) dan weer met het indexatiecijfer voor dat jaar. En zo gaat het steeds weer een stapje omhoog. Je kunt het ook gemakkelijk berekenen via deze tool.

Facebookgroep co-ouders

Indexatie en kinderreking

Veel mensen vragen zich af of er op een kinderrekening ook geïndexeerde bedragen moeten worden gestort.  Het antwoord is ‘ja’. Ook de kosten voor kinderen, waarvan de ouders via een kinderrekening werken, lopen elk jaar op. Dus moeten ook die bedragen worden geïndexeerd. In dit blog van Thea kun je trouwens meer lezen over de voordelen en nadelen van een kinderrekening.

indexatie alimentatie 2021 in december overmaken

De alimentatie betaal je (of ontvang je) doorgaans per maand vooruit. De indexatie gaat jaarlijks in januari in. Dat betekent dat je in december de bijdrage betaalt voor januari. Het hogere bedrag aan alimentatie maak je dus eind december over. Doe dit uit jezelf, want je wilt hier geen gedoe over en dit is wettelijk zo geregeld. Het is daarom de discussie niet waard. 

Veel mensen ontvangen hun salaris in december wat eerder, in verband met de Feestdagen. Wil je de andere ouder tegemoet komen? Maak dan eens de alimentatie die maand ook wat eerder over. 

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik blogs over het verbeteren van de communicatie tussen de ouders. Wil jij een seintje krijgen als het volgende blog online staat?  Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Grenzen aangeven bij jouw ex

KUN JE DE INDEXATIE NIET BETALEN?

Wanneer jouw inkomen is gewijzigd, of er andere dringende redenen zijn waardoor het alimentatiebedrag te hoog is geworden dan is het belangrijk dat bespreekbaar te maken. Ook door corona kan er behoorlijk wat verandert zijn. Zowel bij de ontvanger als de betaler. Stop nooit zomaar met betalen.

Alimentatiebedragen zijn gebaseerd op draagkracht. Wanneer jij het niet meer kunt betalen, dan is het zaak om een nieuwe berekening te maken. Dat kun je zelf doen. In het blog van onze alimentatiespecialist Marieke, kun je daarover lezen. 

Maar wij kunnen jullie ook helpen om een eerlijke verdeling van de kosten te maken. Daarbij kijken we altijd zoveel mogelijk naar het optimaal gebruik van de toeslagen, zodat je er allebei zo goed mogelijk voor komt te staan. Neem gerust contact op door een mailtje te sturen naar mail@kidsfirstmediation.nl of bel 085 – 130 44 44.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven