Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Hoe wordt kinderalimentatie berekend? Als jullie uit elkaar gaan dan vraag je je misschien af wat jouw rechten en plichten zijn. Hieronder leggen wij je in het kort uit wat de rechten en plichten zijn rondom het vaststellen van kinderalimentatie. Het berekenen van kinderalimentatie en partneralimentatie gebeurt op een andere manier. Wil je meer over partneralimentatie lezen dan klik je hier.

Kinderalimentatie vaststellen

Soms schrikken mensen van de bedragen die er uit de berekeningen komen. Dat kan ik mij best voorstellen. Daarom is het belangrijk om eerst een te kijken hoe het berekenen van kinderalimentatie nou precies in zijn werk gaat en waar het voor bedoeld is.
Facebookgroep co-ouders

Behoefte van het kind

Eerst kijkt men naar de behoefte van het kind. Op basis van de inkomens vlak voor de echtscheiding (of uit elkaar gaan) wordt middels speciale tabellen gekeken wat er beschikbaar was voor de kinderen tijdens het huwelijk of samenwonen. Vaak schrikken mensen in eerste instantie van deze bedragen en daarom is het goed om stil te staan welke kosten hier allemaal in worden meegenomen. Alle kinderkosten zijn hierin verwerkt.

• Eten, drinken, school (-boeken), opleiding, reiskosten;
• Sportclubjes, lidmaatschappen, (sport)kleding, hobby’s (en benodigdheden);
• Gas, water, licht, woonkosten, verzekeringen;
• Vakanties, uitstapjes, verjaardagscadeautjes, sparen;
• Uiterlijke en reguliere medische verzorging* waaronder kapper, tandarts, vrij verkrijgbare medicijnen, tandpasta etc.

In eerste instantie denkt men vaak dat een kind toch geen huur hoeft te betalen, er is immers al een huis. Een kind verbruikt bijna geen energie met douchen en de wasmachine draait toch. Het uitgangspunt bij kinderalimentatie is echter dat een kind bij beide ouders, zoveel mogelijk, dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend is.

Vanuit die gedachte weten we allemaal dat een groter huis duurder is zowel bij kopen als huren, het is duurder om het warm te houden, te onderhouden en te verzekeren. Beide ouders zouden dus voldoende geld moeten hebben om een goede (gelijkwaardige) woonomgeving voor het kind te kunnen bieden. De gedachtegang is namelijk dat een kind er niet op achteruit mag gaan. Het kind zou bij beide ouders in zekere mate, dezelfde levensstandaard mogen verwachten.

Is de vastgestelde behoefte bij jullie echt niet in verhouding tot wat er altijd is uitgegeven? Is het bedrag vele malen hoger of lager? Lees dan hier wat je kunt doen.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is? Laat hieronder jouw gegevens achter. 

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Draagkracht berekenen van kinderalimentatie

Als de behoefte is bepaald wil dat nog niet zeggen dat de kinderalimentatie al is vastgesteld. Er is namelijk uitgegaan van de situatie vlak voor de echtscheiding (of uit elkaar gaan) en hierdoor verandert de situatie. Van één huishouden, moeten twee huishoudens gemaakt worden. Het inkomen van jou en je partner verandert, misschien zijn er meer kosten aan kinderopvang of zijn er andere wijzigingen waar rekening mee gehouden moet worden. Er wordt gekeken naar de draagkracht van zowel de alimentatieplichtige en de alimentatiegerechtigde. Er wordt een vaste post genomen voor woonlasten, dat noemt men een forfaitair bedrag. Beide ouders hebben in de nieuwe situatie namelijk woonlasten.

Wij berekenen graag de kinderalimentatie voor jullie. Eerlijk, zodat jullie straks allebei genoeg geld over houden om van te leven.

Natuurlijk kijken we direct hoe je het meeste voordeel kunt behalen voor optimaal gebruik te maken van de belastingregels, zoals toeslagen en kortingen. 

Kinderalimentatie vaststellen bij
co-ouderschap

Vaak wordt er gedacht dat er bij co-ouderschap geen sprake is van kinderalimentatie. Het tegendeel is waar. De zorgverdeling is misschien gelijk, maar de inkomsten kunnen heel erg verschillend zijn. Als je dan het eerder uitgelegde uitgangspunt neemt namelijk dat een kind bij allebei de ouders zoveel mogelijk dezelfde levensstandaard mag verwachten als het gewend was, kun je je voorstellen dat er alsnog kinderalimentatie wordt vastgesteld. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. De reden hiervoor is dat kinderen niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en volwassenen wel. Bij co-ouderschap speelt er nog iets bijzonders. Namelijk de regels rondom kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Wanneer je de regels handig, maar volgens de regels toepast, kan dat ouders (allebei) honderden euro’s per maand opleveren.  Dit is geen grap op clickbait, dit zijn de wettelijke regels. Maar dan moet je het wel goed afstemmen en vastleggen met elkaar.

Kinderalimentatie vaststellen

Bij de vaststelling van het definitieve bedrag kijkt men eerst naar de behoefte. Stel dat de behoefte van het kind 200 euro per maand is. Dan wordt er gekeken naar de draagkracht. Stel: vader verdient evenveel als moeder, maar het kind is het grootste gedeelte van de tijd bij moeder. In dat geval heeft de moeder dus meer uitgaven aan de verzorging van het kind, maar niet meer inkomen. Vader betaalt in dat geval alsnog een bedrag aan kinderalimentatie.

Eerlijk voor allebei

Wil jij een betere samenwerking met de andere ouder? Kost contact met jouw ex je veel energie of wil je conflicten voorkomen? Check dan even de pagina met webinars en downloads.

hulp tijdens en na de scheiding

Wil jij een betere samenwerking met de andere ouder? Kost contact met jouw ex je veel energie of wil je conflicten voorkomen? Check dan even deze pagina met webinars en downloads.

Berekenen van kinderalimentatie zorgt vaak voor ruzie

Stel dat een ouder minder gaat werken om een dag extra voor de kinderen te kunnen zorgen. Moet er dan wel of niet rekening worden gehouden met het verlies aan inkomen? Of de ander gaat meer werken, gaat de alimentatie dan omlaag? Of als de andere ouder een nieuwe relatie krijgt en misschien zelfs nog een kind. De regels daaromtrent zijn multi-interpreteerbaar en dat is kassa voor advocaten. In dit soort gevallen is er vaak geen voorspelling te doen, over wat de rechter gaat beslissen. Je weet echter zeker dat het lang duurt voordat je eenmaal bij de rechter bent en het je veel geld gaat kosten. Griffiekosten, de kosten die de advocaat moet doorberekenen en ga zo maar door.

Het is daarom belangrijk om vooruit te kijken en af te wegen wat jullie redelijk en fair vinden. Daarvoor kun je zoveel mogelijk gebruik maken van de fiscale voordelen die er zijn. Bij Kids First Mediation, werken we toe naar een situatie waar jullie je allebei in kunnen vinden. Bel gerust voor een afspraak, of plan ‘sparren met de PRO’ in. Dan kijken we direct even met jullie mee.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven