Hoe wil je dat je kind later terugkijkt op de scheiding?

Als jullie uit elkaar gaan dan moet je een hoop regelen. En waarschijnlijk heb jij je voorgenomen dat je het belang van jouw kind centraal wilt stellen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is nou precies in het belang van jouw kind? Voordat je begint met dat te definiëren, vraag jezelf eens af hoe jij wilt dat jouw kind later terug kijkt op deze periode.
 

Het antwoord op die vraag gaat veel meer over de samenwerking tussen jullie als ouders. En wat je jouw kind mee wilt geven. Wil je bijvoorbeeld dat jouw kinderen dan zeggen ‘Wij konden altijd bij onze ouders terecht,’ of ‘Mijn ouders waren er altijd voor mij.’

risico op vechtscheiding

Het belang van jouw kind voorop verhoogt het risico op vechtscheiding…
 

Het gebeurt regelmatig dat ouders verschillen van mening over wat nou goed is voor hun kind. Als je daar de eigen pijn nog eens bij optelt, bijvoorbeeld omdat je verlaten wordt of je heel alleen voelt, schuldgevoel hebt, of nog nooit langer dan een dan zonder je kind bent geweest. Dan kan de situatie ontstaan dat:

Zorgen om je kind + schommelende emoties van jezelf en/of de andere ouder + gebrek aan vertrouwen in de ander + moeizame communicatie + onzekerheid over de toekomst = groot risico op strijd.

Hoe meer je van bovenstaande herkent, hoe groter de kans op strijd. En dan is de kans best groot dat verzoeken, dreigementen of wensen beginnen met ‘In het belang van het kind moet…..’

Mogelijk vraag jij je af, waarom wij bij Kids First Mediation ons tot doel hebben gesteld om het ‘kind centraal te stellen’ tijdens de scheidingsperiode, als dat het risico op vechtscheiding verhoogd. Ik zal je vertellen waarom.

GRATIS Webinar Ouderschapsplan maken

LOYALITEIT

Een belangrijke factor in het leven van een mens is loyaliteit naar beide ouders. Daar wordt een kind in principe mee geboren. Ook wanneer (één van beide) ouders niet in staat zijn goed voor hun kind te zorgen. Het kind is in de basis loyaal.

Het is daarom heel belangrijk om je te realiseren dat het welzijn van scheidingskinderen voor een groot deel wordt bepaald door de vrijheid die zij voelen om van allebei de ouders te mogen blijven houden. Wij hebben als mediators dan ook geen mening over de beste invulling van het ouderschap voor jouw kind. Of je nu een omgangsregeling kiest, co-ouderschap, birdnesten en ga zo maar door.

Waar het ons om gaat is dat jij een manier vindt om goed samen te werken met de andere ouder. Ook wanneer die het jou knap lastig maakt. Een manier van samenwerken, zodat jouw kind zo min mogelijk last heeft van wat er tussen jullie als ex-partner speelt. Dát is het belang van jouw kind voorop, en helpt je bovendien zelf ook aan een leuker leven.

Hoe wil jij dat je kind later terugkijkt op de scheiding?

Wanneer je antwoord gaat geven op deze vraag, dan is het raadzaam om jouw antwoord op te schrijven. Denk er niet alleen over na, maar schrijf alles op wat er in je opkomt. Jouw wensen, jouw angsten en jouw zorgen. Leg het desnoods even weg en ga er later mee verder. Net zo lang totdat je wat er op papier staat, goed voelt.
 
Positief formuleren

Vaak weten wij beter wat we niet willen, dan wat we wel willen. Eerste gedachten die op kunnen komen lijken dan vaak ook op ‘Ik wil niet dat mijn dochter….’, of zoiets als ‘ik wil voorkomen dat…’ Hoewel dat heel handig is om mee te beginnen, is het raadzaam om jouw wens positief te formuleren. Want als je niet wilt dat je kind in de knel komt te zitten, wat wil je dan wel?

Merk je dat jullie zo nu en dan strijd krijgen? Stel jezelf de vraag ‘hoe wil ik dat mijn kind later terug kijkt op de scheiding?’ en realiseer je goed dat ruzie, conflicten en strijd daar vaak geen onderdeel van is. Vraag jezelf dan ook af welke dingen de moeite waard zijn om ruzie over te maken.

Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je aan de slag!
 

Wanneer je zaken hebt opgeschreven als:

  • Ik wil dat mijn kind de vrijheid voelt om van allebei de ouders te blijven houden
  • Ik wil dat mijn kind het gevoel heeft dat het altijd bij ons terecht kan
  • Ik wil dat mijn kind zich veilig voelt

Dan kun je gaan onderzoeken hoe je dit voor elkaar kan krijgen. Misschien weet je alles al en pas je het toe. Misschien zijn er dingen die je normaal gesproken wel doet, maar er nu in alle stress en hectiek even bij in zijn geschoten, of wat minder lekker lopen, of misschien vind jij het fijn om er wat meer over te leren.

Bijvoorbeeld hoe je een goed gesprek kunt voeren met jouw kind. Hoe je jouw kind kunt betrekken bij het maken van afspraken, zonder dat het het gevoel krijgt te moeten kiezen. En hoe je omgaat met een lastige ex. Vind je het fijn daar met één van onze mediators of (kinder)coaches over van gedachten te wisselen? Bel dan Danique op 085- 130 44 44 of maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven