Hoe verdelen we de zomervakantie?

Ik wil ook op vakantie met mijn kind

Kinderen van gescheiden ouders komen vaak tijdens de zomervakantie in de bijzondere situatie dat hun vader én hun moeder met ze op vakantie wil. Vanuit het perspectief van de ouder is dat natuurlijk heel begrijpelijk. Heerlijk om met je kind even ongestoord te kunnen genieten. Vergeet niet dat het voor kinderen soms helemaal niet prettig is om eerst met moeder 1200 km te moeten rijden en dan twee weken op vakantie te zijn en dan weer 1200 km terug en vervolgens met vader in het vliegtuig te moeten stappen om 8 uur te reizen naar een tropisch eiland met misschien zelfs wel een tijdsverschil. Als jullie allebei 2 weken op vakantie gaan, dan zitten jullie kinderen nogal veel in het vliegtuig of in de auto. Met een beetje pech zit je kind eerst bij jou in de auto en na aankomst een dag later bij de andere ouder.

En hoeveel tijd hebben zij dan nog om lekker thuis te genieten van de zomervakantie? Voor kinderen is het ook heel belangrijk dat zij tijdens de grote vakantie tijd hebben om op te laden. Een beetje niets te doen. Tijd te besteden aan buiten spelen, met vrienden omgaan of lekker te chillen.

Ben jij het ook zat om steeds een discussie te moeten voeren over wie de kinderen me mag nemen? Ervaar jij maanden van tevoren al stress terwijl je simpelweg wilt genieten van de zomervakantie met je kinderen? Het is raadzaam om de communicatie met je (ex) partner aan te passen en meer inzicht te krijgen in jullie gedrag. De ONS (Ouderschap Na Scheiding) Training leert je de communicatie tussen jou en je (ex) partner verbeteren en geeft je inzicht in het gedrag van jezelf en de ander.

ONS (Ouderschap Na Scheiding) Training

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook mensen met vervelende exen hebben hier iets aan!
GRATIS

Ik heb recht op de helft van de vakantie

Voor veel gescheiden ouders is de vakantie de periode waarin ze  gezellig tijd met hun kinderen door willen brengen. Quality time, want jullie zien elkaar al zo weinig. Het is ook heel belangrijk dat de kinderen met beide ouders een goede band op kunnen bouwen en heel goed dat jij dat ook wilt. Houd hierin altijd rekening met je kind. Als je bijvoorbeeld wat verder bij de andere ouder vandaan woont, dan haal je dus je kind uit de bekende omgeving. De omgeving waar waarschijnlijk vriendjes, school, sporten en buurtkinderen zijn. Dat alles wat veilig is voor je kind.  Jongere kinderen gaan die omgeving vaak missen. Dat heeft niets te maken met hun liefde voor jou.

Wil jij ook meer orde en structuur binnen jouw ouderschap? Je kunt bij ons online aan de slag: Kinderen zijn nou eenmaal heel praktisch ingesteld. Voor de oudere kinderen zal je merken dat zij inmiddels een heel eigen leven hebben wat ze juist ook in de vakantie willen houden. Afspreken met vrienden bijvoorbeeld is voor hen heel belangrijk. Het is immers ook hun vakantie. Ongeacht waar jij als ouder recht op denkt te hebben, vergeet niet dat je kind recht heeft op zijn ouders en niet andersom. Zorg ervoor dat dit bespreekbaar is, ook als het voor jou misschien lastig is om te horen. Zoek vervolgens samen naar oplossingen en maak in overleg met de andere ouder een beslissing.

Ik wil 3 weken aaneengesloten

Voor veel kinderen en dan met name jongere kinderen is 3 weken zonder de andere ouder heel lastig. Bespreek dit van tevoren met elkaar en kijk wat de mogelijkheden zijn. Is het bijvoorbeeld mogelijk om 2 om 2 te doen en de overige 2 weken anders te verdelen? Of op een vaste avond in de week met de andere ouder iets te doen? Zorg ervoor dat jouw kind niet tegen de zomervakantie op hoeft te zien. Houd bij de zomervakantie verdeling na de echtscheiding rekening met alle factoren zoals school, belangrijke activiteiten voor je kind en de plannen van de andere ouder. Kijk naar de mogelijkheden die er zijn en wees hierin creatief. Wacht niet totdat de zomervakantie is begonnen en je kind met tranen in de ogen en buikpijn van de heimwee voor het slapen gaan bij je komt. Wees duidelijk over de afweging die er is gemaakt en hoe je eventueel omgaat met het gemis van de andere ouder.

Communicatie verbeteren?

Kost het contact met de andere ouder je veel energie? Doe je zo hard je best, om het goed te doen, maar loopt het toch steeds uit op frustratie?

Geef je dan nu op voor het GRATIS webinar 'Hoe verbeter ik de communicatie met de andere ouder?'. Ook mensen met vervelende exen hebben hier iets aan!
GRATIS

Een stiefouder mee op vakantie

Je bent verliefd en natuurlijk wil je je nieuwe liefde mee op vakantie. De kinderen vinden hem of haar hartstikke aardig en dat wordt vast reuze gezellig! Wees erop voorbereid dat je kinderen hier mogelijk anders over denken. Zeker als het de eerste keer is dat je je nieuwe
partner mee wilt nemen. Laat het geen verrassing voor ze zijn en geef duidelijk aan wat de nieuwe rol van de stiefouder is. Altijd, maar zeker tijdens de vakantie. Bespreek dat ook met je nieuwe liefde.

Een eerste keer samen op vakantie is altijd spannend, want van tevoren weet je nooit hoe dat zal lopen. Ligt zij de hele dag aan het zwembad met een cocktail of wil hij de hele dag cultuur snuiven. Vraag jezelf af of jullie elkaar goed genoeg kennen om met de kinderen erbij het avontuur aan te gaan. Je kinderen willen jou het liefste voor zichzelf. Zorg er daarom ook voor dat er kleine momentjes zijn waarop je even aandacht hebt voor het kind alleen.

Facebookgroep co-ouders

Zomervakantie-verdriet

Voor veel kinderen is de zomervakantie een periode waarin het pijnlijk duidelijk wordt dat hun ouders niet meer bij elkaar zijn. Ze
moeten altijd iemand missen en nu er minder school, sport en terugkerende activiteiten zijn is er minder afleiding. Met name voor het slapen gaan missen kinderen de andere ouder. Erken ze in deze emotie, maar ga er niet in mee. Laat ze weten dat het heel normaal is dat zij zich zo voelen en dat je ze begrijpt. Dat het er mag zijn. Maak samen afspraken over hoe jullie hiermee om willen gaan, maar laat je niet verleiden door je kind om telkens ad hoc met dikke tranen de andere ouder te bellen. Vaak wordt het verdriet alleen maar groter en lost het de situatie niet op. Geef aan dat het lastig is en dat er voor-, en nadelen zijn aan deze situatie. Probeer beide te laten benoemen door het kind en geef aan dat ook dit verdriet of gemis uiteindelijk makkelijker wordt.

Het is heel begrijpelijk dat je graag een leuke tijd met je kinderen wilt hebben en dat toont alleen maar hoeveel je om je kind geeft.
Probeer bij alle leuke plannen die je hebt niet alleen te kijken naar wat er voor jou belangrijk is, maar kijk ook naar hoe de zomervakantie
verdeling is voor je kind. Wat zijn de plannen van de andere ouder en stem dat op elkaar af.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren

7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren

Een nieuwe partner introduceren kan best ingewikkeld zijn. Jij bent verliefd en vindt jouw nieuwe liefde natuurlijk helemaal het einde. Je verwacht misschien van jouw kind, dat die net zo staat te springen. Danique geeft je 7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren.

Lees verder »
Scroll naar boven