Hoe kom ik rond na de scheiding?

Heel veel mensen hebben zorgen over hun financiële positie na de scheiding. Vaak zijn het toch nog de moeders die minder zijn gaan werken, toen er kinderen kwamen. Maar ook andersom komt het voor. Een verdeling waarbij de één meer financieel inbrengt binnen het gezin en de ander meer zorgtaken op zich nam, is tijdens het samenzijn vaak helemaal zo gek nog niet.

Maar wanneer je uit elkaar gaat en niet voldoende inkomen hebt om in jouw eigen levensonderhoud (en dat van jullie kinderen) te kunnen voorzien, dan neemt de spanning vaak extra toe. Geldzorgen van scheiden, komt veel voor, maar zijn niet altijd nodig.

Eerlijk zullen we alles delen

Wanneer mensen samen komen (en trouwen) dan willen zij vaak ook voor elkaar zorgen. Ben je getrouwd, of heb je een geregistreerd partnerschap, dan blijft die zorgplicht ook na het verbreken van de relatie voort bestaan. In de vorm van partneralimentatie bijvoorbeeld. Niet iedereen die gaat trouwen, is zich hiervan bewust. Dat kan voor veel emotie zorgen bij de scheiding. Want ook de alimentatieplichtige heeft vaak geldzorgen van scheiden.

Als jij wilt weten hoe je rond kunt komen tijdens de scheiding, dan is partneralimentatie iets om te overwegen. Mogelijk is daar geen draagkracht voor, of willen jullie daar over en weer vanaf zien. Wil je weten hoe het zit met partneralimentatie? Lees dan hier verder.

Kinderalimentatie alles wat je wilt weten

KINDERALIMENTATIE TRAINING

Wil je weten hoe het zit met kinderbijslag, toeslagen en kinderalimentatie?

Is een kinderrekening een goed idee? Wij leggen jou alles uit in begrijpelijke taal.

Zo weet je zeker dat de kinderkosten eerlijk worden verdeeld én dat jullie zoveel mogelijk gebruik maken van de belastingvoordelen.

Alleenstaande ouders ontvangen honderden euro’s per maand

Misschien denk je dat dit een mooie leus is om je verder te laten lezen. Maar nee hoor, in Nederland hebben we een sociaal vangnet wat ook juist voor alleenstaande (of co-ouders) heel voordelig kan zijn. Huurtoeslag en zorgtoeslag is vaak beschikbaar voor mensen met wat minder hoog inkomen. Maar zelfs als je (heel) goed verdient, kun je als alleenstaande ouder vaak tot honderden euro’s aan kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting ontvangen.

En ik maak geen grapje als ik zeg dat een ouder met 2 kinderen, die 2 dagen in de week werkt, vaak meer over houdt dan een gezin met hetzelfde inkomen, of iemand die 2 keer zoveel werkt. Veel mensen hebben geldzorgen als ze uit elkaar gaan. Maar ook heel regelmatig kunnen mensen opgelucht ademhalen als zij zien wat ze straks te besteden hebben, met dank aan de toeslagen.

Alle Kids First Mediators zijn ook opgeleid tot financieel echtscheidingsadviseur. Wij kunnen jullie daarom precies uitleggen en voorrekenen hoe de situatie er straks uit gaat zien. 

Let op! Zit je bij een andere mediator of advocaat, vraag dan goed door naar alle regelingen. Niet iedereen heeft daar kaas van gegeten. 

Twijfel jij of het wel goed gaat of wil je iemand die even met jou meekijkt? Wij bieden ook eenzijdige begeleiding, of Sparren met de PRO.

Co-ouderschap, toeslagen en alimentatie

Wanneer je co-ouderschap hebt (volgens de fiscale definitie) dan kan het gunstig zijn om de kinderen verdeeld in te schrijven. Of goed op te letten wie de kinderbijslag ontvangt. Wanneer je het goed regelt, kan het zijn dat je allebei optimaal gebruik kunt maken van de regelingen die er zijn. Alleen de inkomensafhankelijke combinatiekorting kan al oplopen tot € 235 per maand. En als de één hem krijgt, kan de ander hem (onder voorwaarden) ook ontvangen. Niemand gaat er dan dus op achteruit. De winst is voor jullie allebei.

Sparren met de pro

Wil jij weten hoe jouw financiële situatie er straks uit ziet? Even overleggen met iemand die je precies kan uitleggen hoe het allemaal zit? Of wil je een second opinion. Je kunt (online) altijd binnen 1 dag bij ons terecht. Gesprek van 30 min € 55,-

Sparren met de pro

Wil jij weten hoe jouw financiële situatie er straks uit ziet? Even overleggen met iemand die je precies kan uitleggen hoe het allemaal zit? Of wil je een second opinion. Je kunt (online) altijd binnen 1 dag bij ons terecht.​ Gesprek van 30 min € 55,-

Hoe kom ik rond na de scheiding?

Wil jij snel overzicht? Wij helpen jullie om snel inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden. In overleg uit elkaar gaan is vaak veel goedkoper dan procedures. Maar ook op de lange termijn kan het voor jullie voordelen hebben. Hier lees je meer over alimentatie.

Wanneer het lukt om uit elkaar te gaan met het oog op de toekomst, waarbij je allebei optimaal gebruik kunt maken van de regelingen die er zijn. Elkaar nog iets kunt gunnen. En vooral je kind een warm thuis kunt gunnen bij de andere ouder, dan levert je dat ongelooflijk veel op. Zowel op de korte, als de lange termijn. Rust, harmonie, maar ook een financieel stabiele situatie.

Gratis hulp

Je kunt webinars volgen, het stappenplan of ouderschapsplan downloaden of het e-book lezen. 

Bij Kids First Mediation kun je altijd terecht voor eerlijke informatie voor een eerlijke prijs.

We maken het niet moeilijker dan het is. Je kunt online aan de slag, persoonlijk bij ons in de praktijk of zelfs bij jou thuis. 

Gun jezelf en je kind een werkbare relatie met de andere ouder. Daarmee beperk je de impact op je kind én houd je zelf meer energie over.

Het onderste uit de kan

Jouw omgeving kan dingen zeggen zoals ‘niet het vel over je neus laten halen’ of ‘je moet eruit halen wat erin zit’. Ik ben het er helemaal mee eens dat je niet over je heen moet laten lopen. Dat je voor jezelf op moet komen. Maar betekent dat dan procederen en ruzie?

Of wil jij zo goed als dat kan toe werken naar een situatie waarin je allebei goed rond kunt komen? Waarin je zo min mogelijk geldzorgen van scheiden hebt, omdat je met elkaar in overleg kijkt naar wat goed is voor jullie allebei. Natuurlijk met het oog op de toekomst, waarin jullie zoveel als mogelijk (financieel) zelfstandig verder gaan. 

Jullie kinderen hebben een dak boven hun hoofd nodig bij allebei de ouders. Kleding, verwarming, een fiets en meer dingen die geld kosten. Dat betekent niet dat je geld weg moet geven, maar wel dat je niet vanuit rancune of boosheid de ander een hak gaat zetten.

Wij helpen jullie om er samen uit te komen op een manier die voor jullie allebei eerlijk voelt. Je kunt online aan de slag met het maken van een ouderschapsplan, het berekenen van de kinderalimentatie of het volgen van een training. Maar ook ben je welkom bij ons in de praktijk. Een afspraak maken kan hier:

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven