Goed voor jezelf zorgen tijdens scheiding is niet egoïstisch

Uit elkaar gaan heeft een grote impact op jouw leven. Het is voor veel mensen heel stressvol en het is een onzekere tijd. Het is niet alleen het verleden wat je samen deelt, maar je moet ook afscheid nemen van wat je allemaal voor ogen had voor de toekomst. Voor jezelf, elkaar en de kinderen. Het doet pijn en daarom is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.

Juist wanneer we onder druk staan en stress ervaren, werkt ons lichaam wat tegen. Het gaat vragen om dingen, die niet zo goed voor ons zijn. We gaan vaak ongezonder (of minder) eten, we worden minder actief en bewegen minder. Sommigen slapen slecht, of gebruiken (meer) alcohol en drugs.

Eigenlijk weten we allemaal wel dat wandelen één van de meest heilzame en stress-verlagende activiteiten is die er bestaan. We weten ook dat het goed is om voldoende fruit en groente te eten en voorzichtig te zijn met suikers.

Maar wist je ook dat je met 10 minuten per dag actief niks doen, jouw hele gezondheid kunt verbeteren? Dat je in die 10 minuten ervoor kunt zorgen dat je elke dag weer minder stress ervaart, emotioneel stabieler bent en meer focus hebt? Bovendien verbetert het jouw slaap.

Gaan jullie uit elkaar en wil je weten wat je allemaal moet regelen?

Vraag nu het stappenplan GRATIS aan!

STAPPENPLAN AANVRAGEN

Zweverig of heilzaam?

Ik heb het dan over mediteren, of visualisaties. Sommige mensen doen yoga, of mindfulness.  Het gaat erom dat je even niet ‘aan’ staat. Even geen radio, tv, telefoon, kinderen of werk. Even geen (ex)partner, to lijstjes of zorgen. Gewoon even 10 minuten de aandacht op jouw ademhaling. Er is ongelooflijk veel aanbod. Ik heb geen aandelen, maar de meditaties van Wouter de Jong, die horen bij het boek Mindgym, kan ik persoonlijk wel waarderen. Ze zijn hier gratis te beluisteren. Maar er zijn talloze betaalde en onbetaalde varianten.

Misschien is het niets voor jou, of ben je al fan. Waar het eigenlijk om gaat is dat je juist rondom de scheiding, de regie neemt. Dat betekent dat je goed voor jezelf moet zorgen. Niet alleen door gezonde voeding, of bewegen. Maar ook als het gaat om alle zaken die geregeld moeten worden. Je kunt blijven kijken naar het verleden en dat met elkaar proberen te verrekenen. Je kunt ook kijken naar hoe JIJ je toekomst wilt en samen afspraken maken met elkaar, die jou daarbij helpen.

Dat vereist dat je je verdiept in de keuzes die je moet maken. Bijvoorbeeld ten aanzien van wonen en de zorgverdeling. Maar dat lukt alleen wanneer jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen leven. Jouw eigen aandeel. Jouw eigen geluk. Ongeacht, wat je mogelijk is overkomen.

Welke route kies jij?

Uit elkaar gaan betekent dat er op het lange pad van dit leven, een aantal routes worden afgesloten. Het is belangrijk om erbij stil te staan wat dat met je doet. Hoe beter jij zelf weet, waar je behoefte aan hebt, wat je belangrijk vindt, hoe makkelijker het zal zijn om tijdens en na de scheiding je leven in te richten zoals jij dat wilt.

Want zelfs als je helemaal niet uit elkaar wilt, als de ander echt niet meer wilt, dan kun je niet in je eentje in de relatie blijven zitten. Wanneer je denkt dat je vrienden kunt blijven, als je het kaas van je brood laat eten, dan heb je het mis (lees dit voorbeeld maar). Vechtscheidingen ontstaan vaak na de scheiding. Ook wanneer de één alles heeft weggegeven, om maar ruzie te voorkomen. Juist wanneer dingen niet zijn uitgesproken, de één voor de ander heeft gedacht of één iemand de leiding heeft genomen. Achteraf kunnen daar problemen ontstaan.

Daarom is het belangrijk dat jij zelf op onderzoek gaat wat belangrijk is voor jou en dat je leert uitspreken wat belangrijk voor je is. Zelfzorg kan ook betekenen dat je tijd voor jezelf inplant. Of erkent, dat je meer hulp nodig hebt bij de zorg van de kinderen. Wanneer jouw telefoon leeg is, zet je hem niet uit. Dan laad je hem op. Zo is het ook bij mensen.

Het is natuurlijk heerlijk om na een dagje druk zijn, op de bank te ploffen met Netflix. Daar is niets mis mee. Maar het laad je niet op en je rust er niet van uit. Wil jij goed voor jezelf zorgen, dan is het van belang dat je zowel opladen, als uitrusten voldoende in jouw schema opneemt. We weten allemaal hoe snel tijd voor onszelf erbij inschiet. Gebleken is dat wanneer we kleine dingen veranderen in onze routine, we dat gemakkelijker vol kunnen houden. 

Val elkaar ook niet aan, of maak elkaar niet uit voor watje, wanneer jullie bij het maken van het ouderschapsplan ook zelfzorg ter sprake brengen. Kijk of er bij de omgangsregeling die jullie afspreken, ook voldoende tijd is voor beide ouders om op te laden.

Wil je de regie terug?

Staat boosheid, verdriet of teleurstelling in de weg en lukt het niet om de regie te pakken? Ik help je graag om op een respectvolle en harmonieuze manier voor jezelf te kiezen.

Regie nemen?

Staat boosheid, verdriet of teleurstelling in de weg en lukt het niet om de regie te pakken? Ik help je graag om op een respectvolle en harmonieuze manier voor jezelf te kiezen.

Verantwoordelijkheid nemen

Hoe meer jij bewust bent, van datgene wat jij belangrijk vindt in je leven. Wat je nodig hebt. Waar je blij van wordt. Hoe groter de kans dat je dat voor elkaar krijgt. Zeker wanneer je dat leert uitspreken.

Het uitspreken van jouw behoefte is niet egoïstisch. Je bent natuurlijk vader of moeder, maar in de eerste plaats ben je ook mens. Kinderen hebben baat bij ouders die evenwichtig zijn en goed voor zichzelf zorgen. Veel mensen hebben het gevoel, dat ze dan hun kinderen in de steek laten. Het tegendeel is waar. Wanneer jij je bewust bent van jouw eigen behoeften en belangen en de andere ouder neemt die verantwoordelijkheid ook voor zichzelf. Dan is het veel gemakkelijker om tot oplossingen te komen, die voor alle betrokkenen werken. Goed voor jezelf zorgen staat ook niet direct gelijk aan de altijd afwezige ouder. Daar zijn veel manieren voor. Want natuurlijk weeg je ook de belangen van de kinderen (zwaar) mee.

Wanneer jij structureel voor de ander blijft denken, dingen blijft invullen of regelen, dan ontneem je daarmee de ander de eigen regie over het leven. De verhoudingen gaan dan scheef. Maar andersom is dat natuurlijk ook het geval. Wanneer jouw (ex)partner al veel voor jou regelt, nog voordat jij er zelf over hebt hoeven nadenken, dan kun je niet jaren later boos zijn over alles wat je hebt gemist, of bij nader inzien toch anders had gewild.

Dat is vaak wat we zien bij ouders die met elkaar in conflict komen. De partners hebben zaken voor elkaar ingevuld, verantwoordelijkheden genomen. Hoewel dat op het moment zelf misschien nog wel prettig was, kan achteraf gezien blijken dat diegene zelf wellicht andere keuzes had gemaakt. Pas daarom om, wanneer je elkaar wilt helpen.

Controleer of jouw hulp gewenst is

Ongevraagd jouw mening geven, of een ander helpen, kan soms prettig zijn. Maar het is in een scheidingsproces heel belangrijk dat je bij elkaar blijft controleren of dat wat je doet wel gewenst is. Nodig de ander uit voor zichzelf te denken, regelen en plannen. Zelfs wanneer iemand anders ogenschijnlijk een fout maakt. Gun elkaar ook de ruimte om te ontdekken en leren.

Tijdens een scheidingsproces, zijn onze onafhankelijke mediators en financieel deskundigen degene die jullie voorlichten over alle mogelijke beslissingen die je moet nemen. Wij helpen jullie de opties af te wegen en brengen alle gevolgen in kaart. Zo heb je snel overzicht en kun je goed overzien wat bij jou past. Omdat wij die taak overnemen, hoeven jullie alleen nog voor jezelf te denken. Wij zijn er voor jullie allebei en leggen alles in begrijpelijke taal uit. Zo kan ieder de eigen verantwoordelijkheid nemen en kun je werken aan een toekomst waarin je als mens gescheiden verder gaat, maar samen goede ouders blijft voor de kinderen.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven