financieel voordeel na de scheiding

Inkomensafhankelijke tegemoetkomingen na scheiding?

 

Veel mensen die in een scheiding liggen maken zich zorgen over hun financiële toekomst.  Waar moet ik straks van rondkomen? Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat eruit? De kans is groot, dat er maandelijks naast het inkomen en/of alimentatie, ook een bedrag wordt ontvangen van de Belastingdienst voor de kinderen. Het kan dan gaan om de volgende inkomensafhankelijke toeslagen of kortingen:

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Kindgebonden budget

Inkomensafhankelijke combinatiekorting: U ontvangt deze korting, wanneer u een kind heeft dat op 1 januari 2020 jonger dan 12 jaar is en in 2020 tenminste 6 maanden bij de gemeente ingeschreven staat op uw woonadres. U moet wel een hoger arbeidsinkomen hebben dan € 5.072,- en zelf geen fiscaal partner hebben. De bijdrage kan oplopen tot € 2.881,- per jaar.

 

Kindgebonden budget: Het kindgebonden budget is een vergoeding die u van de overheid kunt krijgen voor de kosten die u voor uw kinderen – jonger dan 18 jaar – heeft. In de tabel hieronder staat het bedrag voor het kindgebonden budget voor 2020. Vanaf een bepaald inkomen wordt het kindgebonden budget afgebouwd. Vanaf 2020 wordt bij dit inkomen onderscheid gemaakt tussen alleenstaande ouders en paren met kinderen. Voor deze laatste groep wordt de grens verhoogd. Alleenstaande ouders met een verzamelinkomen tot € 21.431,- ontvangen het maximum kindgebonden budget. Voor paren met kinderen is de inkomensgrens flink verhoogd, de inkomensgrens ligt voor 2020 op € 38.181,-.

 

Eerst bepaalt u het aantal kinderen in uw gezin waarvoor u kinderbijslag ontvangt:

 

Bij 1 kind is het bedrag per jaar:                               € 1.185,-

Bij 2 kinderen is dat per jaar:                                    € 2.190,-

Bij 3 kinderen is dat per jaar:                                     € 2.487,-

Bij elk volgend kind komt er per jaar bij:               € 297,-

 

Voor een alleenstaande ouder is daarnaast recht op een zogenaamde alleenstaande ouderkop van maximaal € 3.189,- per jaar. 

 

Verder ontvangt u voor elk kind van 12 tot en met 15 jaar een bedrag van € 243,- per jaar extra en voor elk kind van 16 en 17 jaar een bedrag van € 434,- per jaar extra.

Bedraagt uw inkomen € 21.431,- of meer, dan wordt het totaalbedrag langzaam afgebouwd.

Facebookgroep co-ouders

Wijzigt uw inkomen?

Het kindgebonden budget is gebaseerd op een schatting van uw inkomen van het huidige jaar. Na afloop van het jaar wordt bekeken of de schatting klopt. Dan wordt een definitieve berekening gemaakt. Het kan gebeuren dat u later nog geld ontvangt of dat u een deel moet terugbetalen. Wijzigt uw inkomen? Geef dat meteen door via www.toeslagen.nl. Zo hoeft u aan het einde van het jaar niets terug te betalen.

 

Niet teveel vermogen
Per 1 januari 2020 mag er niet meer dan € 116.613,- (alleenstaande ouder) aan spaargeld zijn.

Is er meer spaargeld, dan is er geen recht op kindgebonden budget.

Als er op 1 januari minder dan het maximumvermogen is, maar het vermogen gedurende het kalenderjaar toeneemt, dan blijft het hele kalenderjaar recht op het kindgebonden budget bestaan.

 

 

 

TIP! Heeft u samen co-ouderschap afgesproken en meer dan twee kinderen? Verdeel de kinderen dan tussen u en uw ex-partner. U schrijft bijvoorbeeld uw zoon in op uw adres en uw dochter in op het adres van uw ex-partner. Zo kunt u allebei de inkomensafhankelijke tegemoetkomingen aanvragen.

 

 

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven