Wat jij kunt doen

Het contract met jezelf wat je hier kunt downloaden is natuurlijk een beetje een open deur. Het lijkt zo vanzelfsprekend en misschien wel wat kinderachtig. Het is ook om even te wennen met het downloaden en uploaden van opdrachten, maar onderschat de kracht van een belofte niet. Wanneer je voornemens bent om je echt in te zetten, dan kan het ondertekenen van deze belofte de start van iets moois betekenen.

Het kan je eraan helpen herinneren, als je straks misschien even geen zin meer hebt, om toch door te zetten.

100% inzet

Volg alle hoofdstukken
Ook wanneer je denkt dat het voor jou niet van toepassing is. Op een later moment kan de informatie ineens heel relevant worden.

Vul niet in

Geef elkaar het voordeel van de twijfel
Jullie kennen elkaar waarschijnlijk goed. Misschien zo goed, dat je weet wat de ander denkt of vindt. Dat is nu heel onhandig. Wees nieuwsgierig en vul niets voor elkaar in. Maar daar helpen wij jou bij

Kind

Het belang van je kind centraal
Dat klinkt makkelijker dan het is. Het is overigens de grootste drogreden voor ouders om hun zin te krijgen. Wij helpen jou om echt goed naar je kind te kijken. Het grootste cadeau wat jij je kind kunt geven is een werkbare relatie met de andere ouder.

 

Ik wil je uitnodigen om aan de hand van deze ‘test’ opdracht een serieuze belofte aan je kind te schrijven. Misschien kun jij voor jezelf bedenken welke belofte jij aan jezelf en je kind zou kunnen maken. Het is mooi om zelf een soortgelijk contract, of belofte te maken. Het daadwerkelijk te ondertekenen en te bewaren.

Hieronder vind je een voorbeeld van een vader en moeder die dit uit zichzelf (dus niet verbonden aan Kids First) met hun kinderen hebben gedaan. Laat je fantasie de vrije loop. Wat wil jij je kind beloven?

Zo kun je later terug kijken op wat jouw intenties waren. Door het te delen met jouw kinderen, kunnen zij je helpen herinneren.  Voorbeeld:

Ken je de website van Villa Pinedo al? Het is een prachtige plek voor kinderen en ouders. Je kunt hier filmpjes terug kijken van kinderen die vertellen over de scheiding. Maar het is vooral een plek waar kinderen met hun vragen naar toe kunnen. Elkaar helpen en steunen.

Ze hebben zelfs een buddy programma. Jouw kind wordt dan gekoppeld aan een jong volwassene die een luisterend oor biedt. Wij dragen Villa Pinedo een warm hart toe. Zij hebben trouwens ook een ouderbelofte gemaakt, misschien kun je dat gebruiken ter inspiratie.

Meer info over de buddy.

Wanneer de situatie nu zo slecht is tussen jullie dat je geen enkele manier ziet om samen te werken, dan kun je deze opdracht alsnog maken. Bedenk dan hoe je het zou doen, als de andere ouder wel zou meewerken.

Mocht het zo zijn dat na het volgen van de training en eventueel andere begeleiding er geen manier is om samen te werken, dan is er altijd de mogelijkheid om te kijken naar parallel ouderschap.

Dat is minder belastend voor het kind (en jezelf), dan altijd ruzie maken omdat je moet overleggen. Maar heeft zeker meer impact op je kind, dan ouders die wel leren samenwerken. In sommige situaties, heb je als ouder geen keuze en is parallel ouderschap de minst slechte keuze.

In dat geval kun je op een later moment, deze belofte herschrijven, naar iets wat gericht is op het parallel ouderschap. Aan het eind van de training komen wij hier nog op terug.

Scroll naar boven