CO-OUDERSCHAP TEN TIJDE VAN HET CORONAVIRUS

Je zou kunnen zeggen dat dit de uitgelezen kans is om aan je kind te laten zien en bewijzen dat jullie er samen voor hem/haar bent. Wees je ervan bewust dat op dit moment veel mensen onveiligheid ervaren. Dat gevoel breng je ongewild over op je kind. Zij voelen jouw stress, terwijl kinderen juist nu op hun ouders moeten kunnen varen.

Dat betekent geen ruzie maken! Natuurlijk heb je een hoop vragen. Die beantwoorden zoveel mogelijk in ons gratis webinar. Opgeven kan hier. Maar geef je alleen op, als je er ook echt bij kunt zijn, want er zijn enorm veel vragen en we kunnen slechts 25 deelnemers per keer in het webinar hebben.

In alle gevallen wil je ruzie tussen ouders voorkomen, omdat dat een flinke impact heeft op je kind.  Wil jij iets weten en kun je het niet vinden op één van onze blogs? Mail ons op mail@kidsfirstmediation.nl en dan gaan we antwoord geven in ons volgende blog.

ALS ER EEN LOCKDOWN KOMT MAG MIJN KIND DAN NOG WISSELEN?

Indien er een lockdown wordt aangekondigd is de kans groot dat dit een aantal uur van tevoren wordt gedaan. Ook tijdens een lockdown zullen er waarschijnlijk mogelijkheden zijn om naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld om je hond uit te laten, of om boodschappen te doen. Ieder land bepaalt zelf welke regels zij hanteren.  UPDATE: In Nederland kennen wij nu een ‘intelligente lockdown’. 

Vooralsnog kenmerkt Nederland zich niet door extreem strenge regels. De kans dat je jouw kind niet kan laten wisselen achten wij daarom klein. En mocht het zo zijn, dan wordt het van tevoren aangekondigd en heb je altijd nog even tijd om een strategie te bedenken.

Realiseer je goed dat het co-ouderschap tijdens coronavirus niet stil kan staan. De kans bestaat dat deze situatie niet over een paar weken, maar over maanden gaat. Om dan preventief je kind thuis te houden, voor het geval dat er misschien een lockdown komt is, komt in de meeste gevallen het welzijn van het kind niet ten goede.

Immers is het voor iedereen, maar zeker voor kinderen, belangrijk dat er zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Waar dat mogelijk is natuurlijk. Vanuit juridisch oogpunt is er (tenzij bijzondere situatie) geen reden om je kind bij de andere ouder weg te houden. Ook wanneer die bijvoorbeeld in sectoren werkt, waar men op dit moment doorwerkt. In goed overleg kun je wel tot dit soort besluiten komen.

OOK EVEN DIT…

Mijns inziens hebben we te maken met een unieke situatie. De druk loopt op en het raakt ons allemaal. Crisis haalt het slechtste en het beste in de mens naar boven. Dat is niet altijd een bewuste keuze. Wanneer één van beide ouders erg laconiek omgaat met de situatie, of de ander juist erg voorzichtig of zelfs in paniek is. Dan helpen feiten en argumenten niet altijd.

In de eerste plaats omdat zelfs de wetenschappers en mensen met echt verstand van zaken, niet zeker weten hoe om te gaan met deze situatie. Maar ook omdat ons brein nu in de overlevingsmodus gaat. En de reactie daarop werkt bij iedereen anders.

Wat je kunt doen:

– Leg je kinderen alles uit op een begrijpelijke manier. Er zijn mooie programma’s zoals het klokhuis met speciale uitzendingen die hierbij kunnen helpen.

– Treed in overleg met de ander ouder hoe je samen je kind kan helpen. Dat betekent respect voor elkaars emoties. Meedenken in oplossingen, in plaats van elkaar met ‘feitenkennis’ te gaan bestrijden. 

– Laat de afspraken tijdelijk los waar nodig. Ouder in een cruciaal beroep? Kijk hoe je die ouder kan ondersteunen het werk te doen. Kijk samen of je misschien meer kan opvangen. Hulp wordt ook aangeboden via #coronahulp op social media. De komende dagen beantwoorden we nog meer vragen over de omgangsregeling (kind wel of niet wisselen in specifieke situaties) en alimentatie.

Facebookgroep co-ouders

DE SPANNING LOOPT OP TUSSEN ONS ALS OUDERS

Wanneer er druk op de ketel staat, of in tijden van stress reageert iedereen anders. De één steekt de kop in het zand. De ander ziet het allang aankomen en neemt op tijd (of zelfs heel vroeg) voorzorgsmaatregelen. Sommige mensen worden angstig, of snel boos.

Als gescheiden ouder kan dat een giftige cocktail zijn in combinatie met de wens om je kind te beschermen. (Bijna) Iedere ouder wil zijn kind, ouders en anderen die zij lief hebben beschermen. Het HOE zij dat willen doen, is echter nogal verschillend per persoon. Mocht je merken dat je jullie HOE nogal afwijkt van elkaar, dan zou je kunnen denken aan de volgende tips:

1. Focus eerst op het einddoel, het WAAROM. Wanneer jullie het erover eens zijn, dan je allebei het beste wilt voor je kind is dat een beter uitgangspunt.

2. Realiseer je dat de invulling daarvan kan verschillen en kijk eerst naar de punten waar jullie het wel over eens zijn. Daar hoef je geen discussie meer over te maken. Op de punten die over blijven zou je je af kunnen vragen of dit werkelijk over je kind gaat, of eigenlijk over jou zelf. Vind jij het eigenlijk prettig of fijn? Niets mis mee, maar benoem het dan ook als zodanig. Dat geeft vertrouwen. ‘In het belang van het kind’ wordt nogal eens ingezet door ons om eigenlijk dingen die we zelf prettig vinden voor elkaar te krijgen.

3. Wordt iemand boos of onredelijk? Realiseer je dat dit slechts een symptoom is. De vraag is wat erachter zit. Als jij gaat reageren op de boosheid dan ga je symptomen met symptomen bestrijden. In die zin is het belangrijk om erachter te komen wat iemand nou zo raakt en je niet intussen af te laten leiden door de boze woorden of uitspraken.  Wil je hier meer over weten kun je het blog Geweldloze Communicatie lezen of de ONS training volgen.

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt in deze lastige periode? Je helpt een goede brief op te stellen of in overleg te komen met de andere ouder?

Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 45,-. De korting van € 20,- is geldig tot 1 juni. Je kunt direct tijd reserveren in de online agenda.
€ 20 Korting

Even sparren?

Heb je behoefte aan iemand die even met jou meedenkt in deze lastige periode? Je helpt een goede brief op te stellen of in overleg te komen met de andere ouder? Kids First Mediation biedt nu korte coachingssessies aan van 30 minuten voor € 45,-. De korting van € 20,- is geldig tot juni. Je kunt direct tijd reserveren in de online agenda. ​
€ 20 Korting

MAG IK MIJN KIND BIJ MIJ HOUDEN VANWEGE CORONA?

In principe moet je weten dat vanuit juridisch perspectief er heel weinig zaken aanleiding zijn om je kind bij de andere ouder weg te houden. Deze pandemie is natuurlijk wel een uitzonderlijke situatie. Maar je kind mag gewoon wisselen. Houd hierbij de richtlijnen van het RIVM aan. 

Dat wil zeggen dat wanneer je kind (of de ouder) verkouden is, of ziek je niet met openbaar vervoer mag reizen en je dus ook met vervoer rekening moet houden, met de geldende beperkingen. Denk vooral in oplossingen. 

Heeft de andere ouder, of jij (milde) klachten, dan kun je in overleg besluiten de omgangsregeling tijdelijk aan te passen. Lukt dat niet? Dan zal je kind (tenzij uitzonderlijke situaties) gewoon mogen wisselen van de ene naar de andere ouder. Lees ook ons blog over omgangsregelingen tijdens coronavirus.

Het is daarom echt heel belangrijk dat je met elkaar het overleg op zoekt. De rechtbank is alleen open voor hele spoedeisende zaken en dan moet je ook wel echt geprobeerd hebben om er samen uit te komen. Lukt dat echt niet? Wellicht kunnen wij je helpen met een goede brief, of mediation. Maar misschien helpt het al om een onpartijdige derde uit jullie vrienden, of kennissenkring in te schakelen.

MIJN KIND HEEFT LAST VAN STRESS DOOR DE CORONACRISIS. WAT KAN IK DOEN?

Heel logisch dat je kind stress ervaart. Begin ermee dat te benoemen en te erkennen. Dus geef aan dat het best begrijpelijk is. Bagatelliseer het niet. Heb jij ooit meegemaakt dat wanneer iemand zei ‘je hoeft niet bang te zijn’ dat het echt werkte?

Ga op onderzoek uit. Waardoor komt de stress? Mogelijke oorzaken:

– Thuisblijven van school betekent vastigheid (=veiligheid) weg. Contact met vriendjes wordt beperkt. Bewegen is beperkt. Veel dingen kunnen niet meer. Alles gaat anders dan anders. Je kunt in ieder geval zorgen voor overzicht. Gebruik een planbord, of ander systeem. Maak de (andere) afspraken met de andere ouder inzichtelijk en het kan helpen een vast ritme te volgen.

– Je kind kan ook angst en spanning voelen van jou, de omgeving of omdat alles zo anders is dan anders. Zorg ervoor dat je zelf werkt aan het beperken van jouw eigen stress en angst. En zorg vooral voor dat je geen ruzie maakt met de andere ouder. Het is nu echt crisis en je kind heeft behoefte aan veiligheid. Dat kun je bieden door met de andere ouder samen te werken.

vragen over coronavirus co-ouderschap
Danique Schoorl

Omgangsregeling tijdens coronavirus

Wel of niet wisselen in deze situatie? Effect van Lockdown. Wat als de ander veel meer moet opvangen? Kan en mag je dat vragen?
Lees verder
Financien

Minder alimentatie betalen als je minder inkomsten hebt door Coronavirus

Alimentatie tijdens Coronavirus. Wat doe je als één van beide minder inkomen heeft? Je kunt niet zomaar minder betalen. Wat als de kinderen nu veel ...
Lees verder
co-ouderschap en corona
Danique Schoorl

Co-ouderschap ten tijde van Corona Virus

Heel veel co-ouders merken dat de spanning oploopt tijdens deze coronacrisis. Hoe voorkom je ruzie? Hoe zit het met de omgangsregeling?
Lees verder
Zelf de kinderalimentatie aanpassen
Financien

Zelf de kinderalimentatie aanpassen

Zijn de kinderen tijdelijk meer bij jou of bij de andere ouder en wil je zelf de kinderalimentatie aanpassen? Wij leggen je uit hoe je ...
Lees verder
GEWELDLOZE COMMUNICATIE
Danique Schoorl

Geweldloze communicatie gescheiden ouders

Soms is het heel lastig om gehoord te worden. Heb je het idee dat elk normaal gesprek een ruzie wordt. Dat alles wat je zegt ...
Lees verder

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest
Scroll naar boven