Co-ouderschap en belastingvoordeel

Wat is co-ouderschap?

Er is eigenlijk geen vastgestelde definitie van co-ouderschap. Over het algemeen gaat men uit van een gelijkwaardige verdeling van zorg. Maar omdat co-ouderschap geen juridische term is, is er geen vastgestelde definitie. Want wat is een gelijkwaardige verdeling van zorg?  

Wanneer een van beide ouders tijdens het samenwonen meer zorgt voor inkomen en de ander meer zorgt voor de kinderen (50/40 bijvoorbeeld), zijn die ouders dan niet gelijkwaardig aan elkaar? En als zij uit elkaar gaan en die zorg is dan nog zo verdeeld is dat dan geen co-ouderschap? 

In mijn ogen zijn allen ouders, co-ouders. Je blijft immers samen ouders. Als je allebei het gezag hebt, maak je samen beslissingen over school, sport en medische zaken bijvoorbeeld. 

Facebookgroep co-ouders

Co-ouderschap en belastingvoordeel

Om in aanmerking te komen voor bepaalde kortingen en regelingen, is er wel een definitie van co-ouderschap vastgelegd. Die zogenaamde fiscale definitie van co ouderschap is dat het kind: 

  • Ingeschreven staat op het woonadres van een ouder, daar tenminste 3 dagen per week verblijft. 
  • En doorgaans tenminste 3 dagen per week bij de andere ouder verblijft.

Of wanneer het kind de ene week bij de ene ouder woont en de andere week bij de andere ouder. Voorheen hield de belastingdienst een vrij rigide regel voor aan. Namelijk dat die week uit 7 aaneengesloten dagen moet voldoen. Na een vrij recente uitspraak van de rechter, is die regel iets versoepeld. Wanneer jullie bijvoorbeeld 5/2 – 2/5 regeling hebben, mag dat nu ook doorgaan voor
co-ouderschap volgens de fiscale definitie. 

STAPPENPLAN AANVRAGEN

Gaan jullie uit elkaar en wil je weten wat je allemaal moet regelen?

Vraag nu het stappenplan GRATIS aan!

Belastingvoordelen van co-ouderschap

Wanneer jullie aan de fiscale definitie voldoen van co-ouderschap, heb je in principe allebei recht op verschillende voordelen. Hierbij valt te denken aan een zelfstandig recht op kinderopvangtoeslag voor de dagen dat ze bij jou naar de opvang gaan. Maar ook inkomensafhankelijke combinatiekorting (tot wel € 2800,- per jaar) kan op die manier aan jullie allebei worden toegekend. Allebei de ouders kunnen hier dan aanspraak op maken, zonder dat de ander minder krijgt. Ook hiervoor geldt, dat hoe hoger jouw besteedbaar inkomen (fiscaal voordeel = netto meer te besteden), hoe meer je kunt bijdragen aan de kinderkosten.

Co-ouderschap en kindgebonden budget

Er kan slechts één ouder ontvanger zijn van het kindgebonden budget (per kind). Is er geen co-ouderschap, dan is dit automatisch de ouder waar het kind staat ingeschreven en die is dan ook de kinderbijslagaanvrager. Is er wel sprake van co-ouderschap, dan kan de ouder die de kinderbijslag aanvrager is aanspraak maken op het kindgebonden budget.  

De kinderbijslag kan door de SVB wel worden gedeeld. Maar er blijft altijd 1 aanvrager. Net zoals dat een kind maar op 1 adres ingeschreven kan staan. Meer over de hoofdverblijfplaats van een kind lees je hier. 

Wanneer je meerdere kinderen hebt, waarvoor jullie co-ouderschap volgens de fiscale definitie hebben afgesproken, dan kun je ervoor kiezen om de kinderen verdeeld in te schrijven. En om allebei kinderbijslag aan te vragen voor één kind. Zo kan het zijn, dat de ene ouder voor het ene kind kinderbijslag ontvangt (en kindgebonden budget) en de andere ouder voor het andere kind. Tel daar de inkomensafhankelijke combinatiekorting bij op.

Dat kan zomaar honderden euro’s per maand aan belastingvoordeel opleveren. Wil jij ook een verdeling van de kinderkosten die voor jullie allebei zo voordelig mogelijk uitpakt? Wij denken met jullie mee om een eerlijke berekening te maken. 

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven