Belastingaangifte na scheiding

Wel of geen fiscaal partnerschap

Het is raadzaam om in jouw echtscheidingsovereenkomst op te nemen op welke wijze jullie om willen gaan met de fiscale gevolgen van de scheiding. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je besluit of je nog samen aangifte gaat doen. In het jaar dat je gescheiden bent (lees: verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank én je woont niet meer samen op hetzelfde adres) mag je kiezen of je gaat voor het fiscaal partnerschap. Dat kan als voordeel hebben, dat je met aftrekposten kunt schuiven, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

In de basis geldt dat wanneer je gaat uit elkaar gaat je geen fiscaal partners meer bent op het moment dat je niet meer samen op hetzelfde adres woont. In geval van een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt daarnaast dat de ontbinding geregistreerd partnerschap, of verzoek tot echtscheiding moet zijn ingediend bij de rechtbank. Maar desondanks mag je dus kiezen om in dat jaar nog als fiscaal partner aangifte inkomstenbelasting te doen.

Niet voor vervelende verrasingen komen te staan?

De mediators van Kids First Mediation zijn allemaal opgeleid tot Financieel Echtscheidingsadviseur. Zij zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent. Ook wanneer je bij een andere advocaat of mediator wordt geholpen, kunnen wij jou (financieel) adviseren.
Gratis kennismaken

Communicatie verbeteren?

De mediators van Kids First Mediation zijn allemaal opgeleid tot Financieel Echtscheidingsadviseur.

Zij zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent. Ook wanneer je bij een andere advocaat of mediator wordt geholpen, kunnen wij jou (financieel) adviseren.
GRATIS KENNISMAKEN

risico op vechtscheiding

Kies je voor fiscaal partnerschap hoef je niet per se samen aangifte te doen. Wel moet je ervoor zorgen dat je beide hetzelfde aangeeft.

Kim en Mark zijn getrouwd. Zij hebben een koopwoning en genieten daarom hypotheekrenteaftrek. Mark verdient 10K per jaar, Kim verdient 60K per jaar. Mark volgt daarnaast een studie van 6K per jaar en betaalt deze zelf. Omdat het inkomen van Kim behoorlijk hoger ligt, betaalt zij ook veel meer inkomstenbelasting. Wanneer Kim en Mark samen aangifte doen, mogen ze ervoor kiezen om zowel de hypotheekrenteaftrek als de studiekosten bij haar af te trekken. Dat levert een voordeel op van…. Wanneer de hypotheekrente 50/50 zou worden afgetrokken en Mark zijn eigen scholingskosten zou aftrekken krijgt zij EURO terug en hij EURO. Per saldo krijgen ze dus minder terug. Dit komt omdat Mark niet zoveel belasting betaalt, en als je weinig betaalt, kun je ook weinig aftrekken.

 

Wanneer Kim aan De Belastingdienst doorgeeft dat zij Mark een bedrag aan partneralimentatie betaald heeft, dan zal Mark datzelfde in zijn aangifte moeten doorgeven. Vraagt Kim de studiekosten van Mark terug, dan kan hij die niet ook terugvragen.

Stem dus van tevoren af wie wat aangeeft en hoe. Stel je voor dat Kim aangeeft dat zij partneralimentatie betaalt en Mark doet dat niet. Dan krijgt hij een aanslag.

Een deskundige mediator neemt ook altijd de fiscale gevolgen mee in de berekening, of verdeling. Dat kan bijvoorbeeld in het geval van de hypotheekrente-aftrek heel belangrijk zijn. Het is natuurlijk heel naar wanneer beide partijen de rente aftrekken, waardoor één van beide een aanslag gaat ontvangen. Maar dit principe geldt ook bijvoorbeeld voor sommige verzekeringen, of lijfrentes.

Mis het niet...

Wil je op de hoogte gehouden worden van relevante informatie voor ouders tijdens en na de scheiding? Laat hieronder je gegevens achter. Ik doe mijn best 10 keer per jaar de belangrijke wijzigingen en tips met je te delen. 

Belastingaangifte na de scheiding

Financieel voordeel

Wanneer je het handig aanpakt, kan je juist behoorlijk wat belastingvoordelen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting tot wel € 2.835 per ouder, per jaar. Of het volledig blijven aftrekken van de hypotheekrente aftrek gedurende een aantal jaar.

Of kindgebonden budget tot wel honderden euro’s per ouder, per maand. Kijk zo kan het ook.

Soms ontkom je er niet aan en moet je beslissingen nemen die niet altijd fiscaal het meest gunstig zijn. Maar ook in dat geval wil je het graag van tevoren weten, zodat er rekening mee gehouden kan worden bijvoorbeeld tijdens het berekenen van alimentatie

Alle Kids First Mediators hebben de opleiding gedaan tot Financieel echtscheidingsadviseur. Dat betekent dat zij jullie goed kunnen voorlichten over de financiële, fiscale en juridische aspecten wanneer je uit elkaar gaat.

Informatie op de website van De Belastingdienst

Toeslagen berekenen

Effect op toeslagen

Na een scheiding heb je vaak recht op behoorlijk wat toeslagen. Zelfs als je een behoorlijk inkomen hebt. Maak je geen zorgen, het wel of niet kiezen voor fiscaal partnerschap staat los van of jouw (ex) partner jouw toeslagpartner is.

Je kunt dus prima als fiscaal partners aangifte doen over afgelopen jaar en daardoor aftrekposten zo gunstig mogelijk verdelen, zonder dat het effect heeft op jouw recht op toeslagen vandaag de dag. Maar er zijn factoren die wel degelijk een groot effect kunnen hebben op jouw toeslagen. Bijvoorbeeld wanneer je de partneralimentatie laat afkopen, of er andere zaken (zoals lijfrente) worden verrekend. Omdat het wordt gezien als inkomen, heeft het effect op jouw toeslagen.

Ook daar houden wij rekening mee. Wij begrijpen dat dit een lastige periode is voor jullie allemaal. Daarom is een klik met de mediator zo belangrijk. Maak een afspraak voor een gratis kennismaking en kijk of er een klik is. Zo niet, mag je zonder opgave van redenen besluiten om niet voor Kids First Mediation te kiezen. Het kennismakingsgeprek is altijd gratis en verplicht je tot niets. Heb je zorgen over hoe je rond komt na de scheiding? Lees dit blog dan even.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren

7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren

Een nieuwe partner introduceren kan best ingewikkeld zijn. Jij bent verliefd en vindt jouw nieuwe liefde natuurlijk helemaal het einde. Je verwacht misschien van jouw kind, dat die net zo staat te springen. Danique geeft je 7 tips om jouw nieuwe partner te introduceren.

Lees verder »
Scroll naar boven