Alimentatie

Wil jij weten hoeveel alimentatie je moet betalen, of krijgt? Ons advies is om vooral niet via de online tools te gaan rekenen. Hoewel de tools op zich vaak goed werken, zijn de gegevens waarmee gerekend wordt regelmatig een onderdeel van discussie. Dat is ook de reden waarom mensen nog steeds naar de rechter stappen voor een oordeel. Advocaten rekenen vaak naar hun cliënten toe, wat kan leiden tot onnodige conflicten. Als jullie verstandhouding nog goed tot redelijk te noemen is, dan is het raadzaam om een financieel adviseur of mediator de berekeningen uit te laten voeren, of samen een advocaat in de arm te nemen.

In de basis is er na een huwelijk of geregistreerd partnerschap mogelijk ruimte voor partneralimentatie. Daar moet wel behoefte aan zijn én de alimentatieplichtige moet het wel kunnen betalen (draagkracht). Partneralimentatie mag je in overleg vanaf zien, of afwijkende afspraken over maken. Kinderalimentatie is niet zo vrijblijvend en wordt eigenlijk altijd vastgesteld, ook in geval van co-ouderschap is er vaak een kinderalimentatieregeling – of kinderekening nodig.

Mis het niet...

De komende tijd schrijf ik meer van deze blogs, wil je een seintje krijgen als het volgende blog online is (max 10 mails per jaar hoor, want SPAM zit niemand op te wachten. Laat hieronder jouw gegevens achter. 

kind-en-scheiding-zo-moet-het-niet

Waarom Alimentatie berekenen

Veel mensen vinden alimentatie een beetje uit de tijd. Die discussie wordt met name gevoerd over partneralimentatie. Weet dan dat jullie, met name als het gaat om partneralimentatie, samen afspraken mogen maken die afwijken van de wettelijke richtlijnen. Die richtlijnen vind je hier.

Je kunt creatief te werk gaan en bijvoorbeeld denken aan alimentatie in de vorm van een transitiebudget zoals je dat nu ziet in het arbeidsrecht. Een budget waarbij de ene partner, de andere ondersteunt om weer zelfstandig in het eigen onderhoud te voorzien. Daarbij kun je denken aan een hogere partneralimentatie direct na de scheiding(waardoor de ene ouder eerst de ruimte krijgt om de kinderen door de scheidingsperiode te helpen) die langzaam wat lager wordt (als de partner wat meer de tijd en ruimte heeft om meer te gaan werken), met een budget voor scholing en begeleiding bij het vinden van een (nieuwe) baan. Zo ondersteunen jullie elkaar bij het opnieuw opbouwen van een leven zonder elkaar, waarin jullie zelfstandig kunnen functioneren.

Scheiding en alimentatie. Er zijn zoveel mogelijkheden en zoveel manieren om er tegenaan te kijken. Laat je vooral niet leiden door een paar euro, want soms gaan ruzies echt over 3 euro per maand. Kijk vooral naar wat jullie en de kinderen nodig hebben om weer gelukkig te worden. Benut hierbij alle fiscale en creatieve mogelijkheden die er zijn, want als jullie er samen uit komen is er heel veel mogelijk! Een deskundige begeleiding betaalt zichzelf dus al snel terug.

Wij berekenen graag de kinderalimentatie voor jullie. Eerlijk, zodat jullie straks allebei genoeg geld over houden om van te leven.

Natuurlijk kijken we direct hoe je het meeste voordeel kunt behalen voor optimaal gebruik te maken van de belastingregels, zoals toeslagen en kortingen. 

Alimentatie aanpassen

Tenzij jullie andere afspraken hebben gemaakt, worden zowel de bedragen voor kinderalimentatie als partneralimentatie jaarlijks geïndexeerd. Op de site van het LBIO kun je jaarlijks het indexcijfer vinden en het nieuwe alimentatiebedrag berekenen.

Als jouw situatie of die van je ex verandert, kan er ook reden zijn om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Hierbij kun je denken aan een nieuwe verdeling van de zorg tussen jullie, daling of stijging van het inkomen, bijzonder uitgaven door bijvoorbeeld ziekte of andere niet verwijtbare omstandigheden. Let op! Je kunt nooit zomaar zelf een nieuw bedrag bedenken en dat ineens gaan betalen.

Jullie mogen samen in onderling overleg een bedrag overeenkomen, dat door een deskundige laten berekenen en overeenkomen of als jullie er samen niet uitkomen kun je een rechter vragen een bedrag vast te stellen. Zorg er altijd voor dat je het nieuwe bedrag op papier zet met handtekeningen van jullie beide voor akkoord.

Sparren met de PRO

Twijfel jij of de alimentatie goed is vastgesteld of dat er wellicht een herberekening nodig is?
Ben je op zoek naar betrouwbare informatie van een deskundige? Plan jouw consult in, je kunt altijd binnen 24 uur terecht.
BETROUWBAAR

Communicatie verbeteren?

Twijfel jij of de alimentatie goed is vastgesteld of dat er wellicht een herberekening nodig is?
Ben je op zoek naar betrouwbare informatie van een deskundige? Plan jouw consult in, je kunt altijd binnen 24 uur terecht.
BETROUWBAAR

Niet getrouwd toch alimentatie

Als je niet getrouwd bent, maar wel kinderen hebt dan is het belangrijk dat wanneer jullie uit elkaar gaan er een ouderschapsplan wordt opgesteld. In dat ouderschapsplan leggen jullie vast hoe jullie het ouderschap willen vormgeven in de nieuwe situatie. Daarin nemen jullie ook op hoe de kosten van de kinderen worden verdeeld.

Met andere woorden, of er sprake is van kinderalimentatie en de hoogte van het bedrag. Ook als je niet getrouwd bent geweest, moeten de kosten voor de kinderen worden verdeeld en kan er dus sprake zijn van kinderalimentatie. Of een kinderrekening een goed idee is lees je hier.

Voor partneralimentatie gelden andere regels. Alleen na geregistreerd partnerschap of huwelijk bestaat er een onderhoudsplicht over en weer. Dan kan er dus sprake zijn van partneralimentatie wanneer jullie uit elkaar gaan. Waren jullie niet getrouwd, was er geen geregistreerd partnerschap, dan mag je wel vrijwillig partneralimentatie afspreken. Het kan wel zijn dat er andere fiscale regels gelden. Wij helpen jou hier graag bij.

Interessant artikel? Deel de info!

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Financieel voordeel na de scheiding

Veel mensen die in een scheiding liggen maken zich zorgen over hun financiële toekomst. Waar moet ik straks van rondkomen? Wat komt er iedere maand binnen en wat gaat eruit? De kans is groot, dat er maandelijks naast het inkomen en/of alimentatie, ook een bedrag wordt ontvangen van de Belastingdienst voor de kinderen.

Lees verder »
Scroll naar boven